Popular Posts

There was an error in this gadget

Follow by Email

Friday, December 24, 2010

Penat, Letih, Stress

Aku busy sangat sekarang nih...
Sampai tak sempat nak update blog nih...
Kebetulan internet kat rumah pun tak boleh nak guna...
Laptop tak boleh detect broadband la bagai...
Haih...

Aku terfikir nak lari dari kehidupan sekarang...
Nak cari kehidupan baru...
Penat, letih, stress...
Manalah orang yang boleh mendengar aku mengadu yang bukan2 nih...
Yang boleh dipeluk erat2 saat aku memerlukan sokongannya...
Eceeeh...

Tak jumpa lagi nampaknya...

Sunday, December 12, 2010

Mimpi Yang Tak Sudah

Malam tadi mimpi indah...
Hikhik...
(Gelak gedik sikit)
Mana tak indah...
Mimpi minta restu mak nak sekalikan majlis perkahwinan dengan abang kedua aku tahun depan...
Kebetulan pula abang aku memang nak kahwin tahun depan...
Hmmm...
Masalahnya, walaupun dah minta izin tetapi Mr. Right masih belum muncul2...
Encik A pun tak menunjukkan sebarang tindak balas...
Tak taulah dia baca ke tak surat yang aku tujukan untuk dia tu...
(Kalau dia baca pun bukannya dia tau pun kan surat tu ditujukan untuk dia)
Macam mana ek?
Macam mana nak mulakan perhubungan ini?

"Awak, betul ke mak saya kata awak suka saya. Awak, jom kita kahwin."
Haish, desperate sangat bunyinya...

"Awak, awak pernah ada apa2 perasaan dekat saya ke sebelum ni?"
Kalau dia jawab tak, macam mana? Malu aku!

"Awak, masa mak saya kata mak awak pernah cerita ada perempuan bagi baju kat awak, tiba2 saya rasa semacam panas badan. Awak tau ke apa maksudnya?"
Hihihihihiiiiiii... Aku jeles ke?

Macam mana ni?
Macam mana ni?

Lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik...
Awak baik, saya nakal...
Dulu, itulah sebabnya saya jauhkan diri daripada awak...
Layakkah diri saya untuk awak?
Tapi, bila saya fikir2 balik, bukankah itu satu hikmah untuk saya sekiranya awak ditakdirkan menjadi pasangan hidup saya...
Hikmahnya, awak mampu membimbing saya ke jalan yang lurus, jalan yang diredhai Allah...
Mungkin dengan mencintai awak, saya akan lebih mencintai Allah...

Awak, masihkah ada lagi harapan untuk saya bersama dengan awak?

"Rabbana hab lana min azwajina wa dzurriyyatina qurrata A'yunin waj'alna lil-muttaqina imama."
Meaning...
"Our Lord! grant us in our mates and offspring the joy of our eyes and make us patterns for those who guard against evil."
"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami Imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."
(Surah Al-Furqan, Ayat 74)

InsyaAllah...



Tuesday, December 7, 2010

Rasa Cinta Di Maal Hijrah

Dengan nama Allah yang mencipta rasa cinta ini...
Moga cinta ini sentiasa berada di jalan yang benar...
Jalan yang Engkau redhai...
Moga cinta ini membuat aku lebih mencintaiMu...
Bukan cinta yang membuat aku khayal dengan duniawi semata-mata...

Salam Maal Hijrah untuk semua...
Semoga kita berhijrah kepada perkara yang lebih baik hendaknya...
InsyaAllah...
Amiin...

Tuesday, November 30, 2010

Saya Sayang Keluarga Saya Lebih Daripada Segala-galanya

Malam tadi aku keluar makan dengan abah...
Dah lama tak keluar makan dengan keluarga sendiri...
Niat nak masak, tapi abah ajak makan luar sebab abah tak masak apa pun...
Dan abah kata abah dah lapar...
Jadi, aku ikut saja kata abah...

Mak tak ada kat rumah...
Kakak ipar aku sakit...
Terpaksalah mak menjaganya dan menjaga anak2nya di Mantin...
Dalam sakit2 kaki mak pun, mak gagahkan jugak badan nak jaga menantu dan cucu2 kesayangannya...
Harap kasih-sayang mak dihargai sepenuhnya...
Abang aku pula sibuk bekerja dan perlu menghadiri kelas di malam hari...
Jadi, tinggallah aku dan abah berdua di rumah...

Aku terfikir, andaikata salah seorang daripada orang tua kami sudah tiada, mungkinkah akan jadi sunyi seperti ini?
Rumah yang begitu besar, cukup untuk puluhan orang tinggal, adakah akan menjadi kosong akhirnya?
Atau mungkinkah semua adik-beradikku akan beramai2 tinggal di rumah ini?
Atau macam mana?
Hmmm...
Sunyi...
Memang sunyi...
Nasib baik aku buat keputusan untuk tinggal di kampung...
Kalau tak, mesti abah keseorangan je kat rumah tu...
Aku tau abah rindu mak...
Malam tadi nampak abah tengok gambar mak...
Abah, walau nampak keras, tapi jiwanya lembut...
Walau suka cakap pedas, tapi sayangnya masih ada...
Dan aku rasa aku mewarisi sikap abah...

Teringat satu kisah di mana satu hari seekor kucing belaan kami dikejar oleh kucing jiran lalu termasuk ke dalam parit...
Kejadian itu dah berulang beberapa kali...
Abah dah bagi warning kat emak jangan bagi kucing itu keluar rumah...
Tapi, entah macam mana terlepas jugak kucing tu ke luar...
Bila dah termasuk parit, tau pulak kucing tu masuk rumah balik dengan badan kotor bau air longkang...
Terpaksalah mak yang sakit2 kaki membasuhnya...
Abah pulak hanya membebel je...
Tapi, bila dikenang2 balik kelakar pulak kejadian ni...
Maklumlah, masa tu mereka tinggal berdua je...
Takde aktiviti nak buat...
Jadi, saja2 bergaduh kot nak merapatkan silaturrahim...
Eh, boleh ke macam tu?
Haha...
Entahlah...

Apa pun, aku memang merindui suasana kampung ini...
Tiap2 pagi pergi kerja, sedap mata aku memandang suasana kampung yang menghijau...
Perasaan yang tak boleh nak digambarkan dengan kata2...
Orang tertentu saja tau perasaan ini...

notakaki: Aku tak malu jadi orang kampung sebab selalu kalau hari raya pun orang selalu tanya, "tak balik kampung ke?". So, apa nak malu? Kalau ada sesiapa yang diejek2 sebab dirinya orang kampung, biarkan je la. Best ape jadi orang kampung.


Selamatkanlah...

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku bermohon kepadamu...
Selamatkanlah henfonku daripada sebarang kerosakan...
Jadikanlah ia berfungsi seperti yang sepatutnya dia berfungsi Ya Allah...
Sesungguhnya aku amat menyayangi henfonku ini Ya Allah...
Amiin Ya Rabbal 'alamin...

Monday, November 29, 2010

Menyesal Aku Puji Lebih2

Menyesal aku puji lebih2...
Dia buat perangai balik dah...
Lain kali aku nak senyap je la...
Tak payah buat entri pasal dia lagi...
Memang kena hantar kedai la ni jawabnya...

My Samsung Corby C3510 Recovered On Its Own


My "Cute-Stylo" Corby GT-C3510

I bought this phone on May 2010...
The reason I bought it was to replace my old phone Nokia 2600 which its battery already 'kembang semangkuk tahap tak boleh nak cas dah'...
At first, I just had in my mind to buy the phone with the typical functions only such as texting and calling...
But, hmmm...
Hmmm...
Hmmm lagi...
I wonder that the price for this typical phone is quite expensive...
And the look was not into my taste...
(I don't know my own taste also actually...)
Hahaha...
And this phone was introduced by my friend...
Actually, she was the one who admired this phone because it had been used by the actor in one of Korean drama that she had watched...
I was thinking that it might be worth for me to buy this cute-stylo phone instead of buy the ugly one...
Finally, I was the one who bought it, not her...
Haha...

The reasons I bought this phone:
1. Cute, stylo (I think I already discovered my taste).
2. Touch screen (just want to try have one and see how long I can take care of it).
3. It has MP3, camera, video recording, internet (disappointingly, it doesn't have wifi).

Day by day, month by month, a tragic thing occurred on this phone for the first time...
The screen was not sensitive as usual...
I need to lock the phone first to make the touch sensor active back...
Iya, kata orang Jawa, fon ini sedikit gonjol sudah...
I was very worried...
Sometimes it's ok, sometimes not...
I ask to the Samsung Centre where the place I bought this phone before but the customer service person said that it might take 3 weeks to recover the phone because they need to send the phone to the other place which is Samsung Service Shop...
It might take a week if I send it on my own to the place...
Then, I decided to send it on my own...
But, I didn't have time to do so because the shop is only open during working hours...
Day by day, week by week, it was already 3 weeks but I still didn't settle the thing...
Hahaha...
If I just let the Samsung Centre settling the thing on last 3 weeks ago, my phone must be had been recovered...
Haish, blame myself on this...
Really couldn't find the right time to settle it...

But, you know what?
A miracle had happened!!!
Yesterday, I just realized...
I could type message as unusual...
The usual message style that I sent to my friends was like this...

aku.tak.tau.la.aku.rasa.aku.lapar.jom.makan.

Because, some part of the screen could not detect the touch sensor...
The part is including keys such as space, clear, direction and adding symbol.

That's why sometimes my message would become like this...

Aku.tak.lapar.la.aku.dah.makan.kfsjfhsukruiu

Because the clear key couldn't be used...

But, now I can use the phone back as normal as it must be happily ever after...
Yeah, it recovered on its own!!!
Alhamdulillah, Allahuakbar!
I hope it will not make any 'stupidity matter' again after its warranty period expired...
If not, I need to give flying kiss to my money...
Huhuhu...

Interested on this phone?
Please check this website for more details...
http://www.samsung.com/my/consumer/mobile-phone/mobile-phone/style/GT-S3653CWAXME/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification


Saturday, November 27, 2010

Ye Ye, Esok Pindah Rumah...

I must be crazy...
I need to pack in my things right now because tomorrow I'll move away from that bloody home but I'm still at the office...
It seems like I'm hiding myself from the creatures in it...
The fact is I don't want to look their faces anymore...
It is just that what I'm thinking now...
This whole week I really had done the craziest thing ever...
Stayed at the office until late night, went back to home (maybe word "room" is better) at 1.00-3.00 a.m...
That's why I said I need a friend...
If not I will become like this...
The craziest people ever in the world...
But, they can't be called friends because they don't want to...
Selfish people...
I hate you then...

Bila Orang Tanya, Aku Jawab Apa?

bila orang tanya aku bila aku nak beli kereta, aku hanya mampu senyap...
bila orang tanya aku bila aku nak kahwin, aku hanya mampu senyum...
bila orang tanya aku bila aku nak bawa boyfriend datang ke rumah, aku hanya mampu memandangnya kosong...
bila orang tanya aku bila aku nak belanja makan, aku hanya mampu buat tak dengar...
bila orang tanya aku bila aku nak balik dari ofis, aku hanya mampu berkata, "entah, tak rasa nak balik lagi."
bila orang tanya aku bila aku nak berhenti berpindah-randah, aku hanya mampu berkata, "selagi tak berjumpa orang yang sekepala dengan aku."

kini aku sedar, semua yang berlaku disebabkan aku tak ada impian yang tetap dalam hidup...
aku hanya ikut saja arus kehidupan aku macam sungai yang mengalir...
apa yang boleh memuaskan hati aku, itulah impian aku...

kereta, kenapa aku tak beli lagi?
sebab aku dah ada motor...
motor itu pun kena bayar ansuran untuk tempoh dua tahun lebih saja lagi...
dan aku belum rasa aku perlu memiliki kereta buat masa ini kerana motor sudah mampu membawa aku ke mana2 kecuali ketika hujan...
namun, kebaikannya aku mampu bergerak pantas kalau jalan sesak, dan aku mampu berjimat dalam membelanjakan duit petrol...
tetapi, aku masih rasa aku perlukan kereta untuk memuaskan hati orang lain yang sibuk bertanya kenapa aku tak beli kereta lagi...
dan aku rasa aku perlu beli kereta kerana aku tak mahu orang memandang rendah kepada aku dan menganggap aku sebenarnya takut untuk memandu kereta...
tolonglah...
aku tak suka untuk terpengaruh dengan kata2 yang kononnya nasihat...
"naik motor tak selamat"
hello...
aku dah berjuta kali kot mengembara naik motor ke hulu ke hilir, masih hidup lagi sampai sekarang...
yang penting kena berhati2lah kan...
yang tak selamat tu kalau naik motor macam mat rempit, tak pandai kawal motor dan tak konfiden langsung nak bawa motor...
kalaulah motor tu tak selamat, kenapa dicipta motor?
hairan sungguh dengan orang berfikiran lapuk tu...

kenapa aku tak kahwin lagi?
dah tu, calon suami pun tak ada, macam mana aku nak kahwin?
tolonglah carikan satu yang betul2 dirasakan terbaik untuk aku...
jangan disebabkan kemaruk nak tengok aku kahwin, senang2 je tarik mana2 lelaki yang dikenali yang entah baik entah jahat lalu nak kenen2kan dengan aku...
memanglah aku tak nak...
tolonglah...
aku letih...
jangan paksa aku...
biarkan aku buat keputusan sendiri...
aku tak mahu terpengaruh dengan mana2 nasihat pun...
aku keras hati?
mungkin...
mungkin kena tumbuk dengan anak lesung batu baru boleh jadi lembut kot?

aku masih mencari jalan keluar...
tolong berikan aku masa...

notakaki: hidup dalam kenangan buat aku tak nampak masa depan. aku cuba melupakan, tapi aku tak cukup kuat untuk kehilangannya. aku harap kau masih macam dulu, tapi mungkinkah terjadi?

Friday, November 26, 2010

Boring

it's boring to be me...
nobody wants to be my friend...
a real friend...
i'm alone...

Monday, November 22, 2010

Goggle VS Visor


Aku teringin nak bergaya dengan goggle waktu menunggang motorsikal.


Macam ni la kot rupa aku nanti. Amacam? Kacak tak? =.P

Sebenarnya, visor helmet aku dah calar. Jadi, aku pasang niat nak beli goggle je. Senang. Tak payah la aku tukar visor lagi. Tapi, agak mahal la visor ni kot. Aku tengok kat mudah.com pun dah mencecah RM45 harganya. Hmmm... Kat mana aku boleh beli goggle ni secara terus tanpa shopping online ek? Anyone?

Jadi, akhirnya disebabkan aku dah tak boleh tahan dengan biasan cahaya lampu di jalanan pada setiap malam kerana visor yang calar-balar, aku tekad menukar segera visor tersebut kepada yang baru.


Inilah rupanya visor tersebut.

RM15. Bolehlah. Daripada sakit mata berterusan menggunakan visor yang calar, baik aku tukar baru je. Angan2 nak memiliki goggle tu, mungkin kena tunggu aku dah ada lesen B Full dulu dan ada motor berkuasa tinggi baru aku beli. =.P

notakaki: ofismate kata aku bergaya sebab nak beli goggle. hmmm... maybe...

Friday, November 12, 2010

Hobi Baru yang Telah Lama Ditinggalkan

Jauhi pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan... Kepada golongan mak dan ayah, jangan terlampau sporting kalau tak mau tengok anak2 rosak... [Input ceramah yang didengar hari ini]

Wednesday, November 10, 2010

Surat Untuk Encik A

Assalamualaikum...



Sekian, wassalam...

notakaki: Encik A, saya dah bersedia... Silalah datang ke rumah... Insya-Allah, saya tak menyorok lagi dalam tandas kalau awak datang... Insya-Allah, saya akan capai je tudung mak saya dan terus pakai kalau tiba2 awak datang...

Sunday, November 7, 2010

perjalanan ke ofis selama 25 minit dgn hanya menaiki motor... adakah itu terlalu jauh bagi anda?

perjalanan ke ofis selama 25 minit dgn hanya menaiki motor... adakah itu terlalu jauh bagi anda?

Answer here

Wednesday, November 3, 2010

anda rasa lampu2 kat ICT tu cantik tak? specialist kat ofis aku ni kata tempat tu macam tempat budak2 je... ape pendapat anda?

anda rasa lampu2 kat ICT tu cantik tak? specialist kat ofis aku ni kata tempat tu macam tempat budak2 je... ape pendapat anda?

Answer here

Rahsia Wajah Saya Berseri-seri Macam Orang Dah Nak Sampai Jodohnya

Suatu hari, ofismate bertanya kepadaku,

"Kenapa i tengok muka you dah makin putih, licin, bersih? Lagi elok dari sebelum pergi NS (National Service/Khidmat Negara) lagi. Sebelum tu, u hitam sangat. U pakai ape?"

Haha.. Dia tak tengok muka aku habis terbakar masa kat kem.. Habis risau aku dibuatnya macam mana nak hilangkan kehitaman ini. Sampaikan jurulatih kat sana cakap,

"Ni saya tengok Kak Long pun dah tak ada rupa Kak Long dah." (Panggilan Kak Long diberikan sebab aku pelatih yang paling tua yang jadi squad leader (OC) kat situ).

Memanglah cikgu. Dah saya tak pernah pakai sunblock masa berkawad, berbaris, bersenam dan macam2 "ber" lagilah. Memang habis terbakar la muka saya. Tak reti la nak pakai benda alah tu. Lepas tu, macam2 mitos keluar untuk mengelakkan muka jadi gelap. Ada yang kata kalau pakai bedak kompak masa nak berkawad, itulah yang menyebabkan muka aku jadi gelap. Elok pakai bedak powder je. Ada yang cakap jangan pakai krim. Ada yang cakap tak payah pakai apa2. Macam2lah. Masa ni, masing2 mencari2 sunblock yang paling mujarab. Sunblock kawan aku la paling laris. Tak tau la ape brand dia. Aku pernah cuba sekali tapi aku tengok sama je hitam aku. Dah tu pakai sekali. Mana nak mujarab kan? Pelatih2 lain pun terkejut tengok dahi aku belang sebab bahagian yang tertutup dengan beret tu sangat cerah kalau nak dibandingkan dengan bahagian muka yang terdedah dek panahan cahaya matahari. Aku sengih je la kalau orang mengata aku. Aku memang macam ni. Orang kata apa pun aku sengih je. Buang air liur je kalau orang kutuk2 aku.

Ramai orang tanya apa rahsia muka aku putih, licin, bersih dan sebagainya la. Dari mak cik aku, nyonya beli barang kat Giant, ofismate, sampailah kawan2 sibuk bertanya.

"Ko pakai ape Ina muka ko bersih macam ni? Tak ada jerawat langsung." Tanya mak cik aku di suatu hari yang hening. Aku tersenyum je.

"You punya muka banyak cantik la. Licin saja. Lawa kan kulit dia? You pakai apa ar?" Nyonya itu bertanya kepadaku dan meminta pendapat cashier di situ sambil melihat barang2 mandian yang aku pegang di kaunter bayaran. Aku tersengih je.

"Muka ko antara muka yang paling bersih la antara budak studio kita," Kata Nor kepadaku di bilik sewa kami di suatu ketika dulu.

"Kak, kulit you banyak halus la. Licin saja." Ujar seorang pelatih perempuan Cina selepas menyentuh kulit muka aku secara tiba2. Terkejut aku. Aku ingat dia nak buat apa la tadi. Aku senyum lagi.

"Kulit muka ko... Cantik habis!!!" Kata kawan aku tiba2 semasa make-over aku sempena aku menjadi MC dalam suatu program di kem.

Dan yang terakhir, ofismate aku la yang beria2 tanya aku pakai apa sampai jadi putih macamni.

Hmm... Sebenarnya, aku tak pakai apa2 pun. Aku pakai pencuci muka yang bersesuaian saja. Setiap kali mandi, aku akan pakai. Kadang2 aku tak mandi malam, jadi aku tak pakai. Haha... Aku ni memang jenis cincai je. Kalau orang biasa pakai pencuci muka sebelum tidur, aku pulak jenis yang tak kisah. Aku selalu basuh dengan air biasa je. Lepas tu, lap muka dengan tuala.


Inilah pencuci muka yang aku pakai. Aku pakai yang jenis scrub sebab aku nak buang sel2 mati kat kulit muka aku yang dah terbakar habis masa NS dulu.

Lepas tu, tiap kali aku keluar rumah, aku akan pakai krim pencerah muka Garnier untuk lapisan pertama. Lapisan kedua pula aku pakai bedak powder Aiken yang mengelakkan muka aku dari kelihatan berminyak. Lapisan ketiga, aku pakai bedak powder yang berbau harum. Nanti kalau orang cium aku, bau wangi je. Hek hek.. Gatai!!! Memang comotlah lepas tu sebab texture bedak Aiken tu kasar. Jadi, aku ratakan bedak kat muka dengan span bedak kompak tu. Jadi lah putih macam tepung gomak muka aku ni. Itu pun orang kata lawa. Kulit aku la yang lawa. Orangnya tidak. Hmmm.. Aku tak tau nak kata apa sebab memang tak ada rahsia langsung.


Krim pencerah muka Garnier yang dimaksudkan. Haruslah aku lagi putih sebab sebelum pergi NS aku tak pakai krim ni. Aku pakai lotion muka Nivea saja. Tapi, kurang berkesan sebab muka aku akan basah dengan peluh dan peluh tu tak mau kering. Pelik kan?


Bedak Aiken yang sebenarnya berfungsi untuk badan tapi aku apply kat muka pulak sebab dulu muka aku selalu berminyak. Sekarang minyak dah kurang dah sebab bedak Aiken serap lembapan kat mana2 tempat yang kita apply. Dulu apply kat ketiak jugak sebab malas nak beli deodoran. Aku ingat deodoran tu mahal sangat sampai aku tak mampu nak beli. Hahaha.. Tapi, sekarang aku beli la sebab rupanya deodoran taklah mahal sangat.

Lagi satu habit aku, tiap kali nak tidur aku biasa ambil wuduk. Tak kisahlah lepas tu aku terkentut ke tak, yang penting aku dah ambil wuduk sebelum tidur. Baru rasa selesa masa nak tidur tu.

Ok la. Setakat itu saja perkongsian untuk hari ini. Aku tak taulah ia berguna untuk anda sebagai pembaca. Tapi, at least ia berjaya untuk muka aku yang tak berapa nak laku ni. Sekian, terima kasih.

notakaki: selalu tengok muka kat cermin tiap kali orang bertanyakan tentang kulit muka aku yang kononnya halus, bersih dan putih. hmm... memang betul cantik ke kulit aku ni? rasa macam biasa je. ade je tompok2 panau kat muka ni. diorang tak perasan ke? eh, korang tak perasan ke wei? hish!!!

Saturday, October 30, 2010

Tiada Rumah Yang Dirasakan Seperti Rumah Melainkan Rumah Yang Sebenar-benarnya

Dah sebulan aku menyewa di bilik baru dan rumah baru. Aku seorang. Dan aku keseorangan. Aku perlukan kawan untuk duduk dengan aku. Sebab aku rasa sunyi. Aku betul2 sunyi. Bukan aku tak nak berkawan dengan orang rumah tu, tapi mereka pun seperti tak mahu merapatkan diri denganku. Sepatah aku tanya, sepatah dia jawab. Tiada langsung ciri2 ingin bermesra denganku walaupun aku cuba untuk bermesra.

Pagi tadi, aku duduk tengok TV seorang diri di ruang tamu. Oh, ini pertama kali aku menonton TV di hujung minggu sebab selama ni setiap hujung minggu aku pasti balik kampung halaman. Tiba2, aku mendapat mesej. Begini bunyinya, "Salam. Ina, untuk pengetahuan astro tu kitorang tak share. Kalau nak guna mesin basuh dan dapur tak pe la. Astro tu akak kongsi bayar dengan adik akak je. Sori ye." Hmmm... Agak2 ape respon aku mendapat mesej macam ni dari orang yang tengah duduk dalam bilik tu? Muka aku tiba2 panas. Lambat aku nak membalas mesej tu. Tak tau nak cakap macam mana. Nak tanya "apa kata kita share bayar?", aku jarang pulak tengok TV. Yang aku boleh balas cuma "Oh. Ok." Tak lama lepas tu, aku terus masuk bilik. Macam mana la aku nak mulakan sesi bermesra macam ni kalau aku pun tak boleh duduk sama2 depan TV dengan mereka berborak2 itu ini. Aku rasa kosong sangat duduk sorang2 macam ni.

Aku dah buat keputusan. Ini bulan terakhir aku duduk rumah tu. Lepas ni, aku ulang-alik je ke tempat kerja dari kampung. Biarlah penat ke tak penat. Aku tak peduli. Kerana hati ini telah dilukai.

Thursday, October 28, 2010

Di Pagi Yang Hening Saya Terlihat Ludah Di Atas Motor Saya

Pagi tadi, bangun pagi pukul 8.00 pagi. Biasalah. Orang perempuan. Ada masa cutinya. Lepas baca doa bangun tidur, terus pergi mandi. Dalam 8.20 pagi siaplah mandi. Terus gosok baju dan bersiap nak ke ofis. Hari ni bersiap awal sikit. Konon nak pecah rekod datang awal la kan. Pukul 8.55 pagi keluar dari rumah.

Tapi, malangnya pagi ni. Di saat aku melangkah ke parking motor dengan jiwa yang berkobar2 mahu ke ofis, aku terlihat cecair likat di atas motorku. Ku sangkakan tahi burung, rupanya ludah manusia disertai dengan kahak. Ya Allah! Serius aku menyumpah-seranah pagi tadi. Tak senonoh punya perangai. Aku tau la motor aku baru, janganlah jeles sampai tahap nak meludah kot iye pun. Hish!!!!!!!! Geram sangat tadi. Kalau tahi burung takpe lagi, sebab burung mana ada akal. Tapi, kalau manusia yang ada akal fikiran, itu memang tak boleh nak dimaafkan! Itu memang harus dikerat 18 lidahnya bagi anjing makan. Anjing pun tak lalu nak makan sebab nanti dapat penyakit anjing gila. Dalam nak cepat2 tu, terpaksa pergi beli air mineral kat kedai mamak. Nasib baik dekat je. Kalau jauh, aku tak tau la mana nak cari air untuk bersihkan ludah tu. Hmmm... Dah bersihkan dah.



Macamlah ni la rupa mangsa ludahan tersebut. Kena ludah kat seat bahagian bontot dia. Lepas ni mesti takde orang nak tumpang naik motor aku. Hahahahahahahahahaha... (Gelak setan)

Bermulalah perjalanan aku sebagai minah rempit ke ofis. Jalan agak sesak pagi ni. Nasib baik naik motor. Sampai ofis pukul 9.20 pagi. Lambat? Memang lambat pun. Tapi, ada lagi yang lebih lambat daripada aku. Pukul 11.00 pagi baru sampai. Takpelah. Sabtu ni pun hari terakhir kau kerja sini kan? Pandai2lah kau jaga tatatertib kerja kat tempat baru nanti ye. Nanti kena buang kerja lagi pulak kan.

Tadi pun hampir eksiden depan ofis orang sebab orang dalam ofis tu buka gril depan tangga tu. Aku pulak bawa motor kat koridor ofis tu nak ke koridor ofis aku. Tup, tup! Dalam semeter lagi nak sampai pintu gril ofis orang tu, tiba2 gril terbuka. Aku punya terkejut terus tekan brek tapi, tak nak berhenti jugak motor aku ni. Orang tu pun serta-merta tarik balik pintu gril tu ke dalam tapi, aku rasa macam tak lepas jugak. Menjerit sikitlah aku cakap "eh, eh!" biar orang tu dengar dan tarik pintu tu ke dalam lagi. Huish, nasib baik tak berlanggar dengan pintu tadi! Kalau tak, habis ranap motor aku. Dah kena repair. Dah kena keluar duit lagi. Dah jadi papa kedana balik. Alhamdulillah. Syukur takde pape.

Hari ni keluar duit belanja RM5. RM 2 beli kuey teow goreng, RM2 beli keropok lekor. RM1 beli air mineral. Jumlah belanja minggu ni setakat hari ni adalah RM8. Hmmm... Bagus jugak tak keluar lunch. Taklah cepat habis duit aku.

Ok la. Takat ni saje cerita aku pada hari ini. Jumpa lagi di lain waktu. Salam.

notakaki: Seri kata kalau aku bercakap, ayat aku macam ayat anak buah dia yang berumur 3 tahun. Hmmm... Betul ke?

Monday, October 25, 2010

Petua Berjimat Semasa Kesesakan Duit

Untuk breakfast dan lunch, boleh cuba petua ini. Roti RM2.30 + tuna RM 4.90 = RM7.20. Satu bungkus roti dan satu tin tuna cukup untuk 3 hari. Tapi, konfem badan jadi kembang lepas ni sebab makan yis banyak sangat.
Kalau dinner makan burger tepi jalan je hari2 pun jimat jugak. Sebijik RM2.80. Berbanding makan nasi goreng dah habis RM4.00 dah. Itu pun tengok kedai jugak tu. Ok, konfem! Mulai hari ni setiap malam saya nak makan burger je. (Konfem membulat macam belon kalau camni!)

Thursday, October 21, 2010

20102010 - Kisah Seekor Kunci Yang Bermain "Cak Ba" Bersama Tuannya

20102010...

Tarikh macam cantik giler kan? Tu sebab aku macam tertanya2 apa la yang bakal berlaku kat aku hari ni ek? Ada tak peristiwa yang macam spesel akan berlaku. Tunggu punya tunggu, dari pagi hinggalah ke tengahari, dari tengahari hinggalah ke petang, dari petang hinggalah ke Isya', tak juga ada petanda yang perkara istimewa akan berlaku. Kot2lah terjumpa jodoh hari ni ke, jumpa satu million ringgit kat tepi jalan ke, jadi hero yang menyelamatkan seseorang ke, tapi tak juga berlaku. Hmmm... Aku fikir2 lagi. Memang hidup aku ni membosankan sangat ke sampai langsung takde benda yang spesel berlaku?

Hari ni datang kerja ke ofis seperti biasa. Lewat seperti biasa juga. Tapi, macam biasalah. Bos pun tak sampai lagi. PA bos pun tak sampai lagi. Fuh, selamat! Tapi, aku datang lewat, balik pun aku lewat jugak tau. Bos pun dah faham sangat dengan rutin aku. Tu yang dia macam tak kisah sangat. Tapi, aku mencuba jugak setiap hari untuk datang awal. Jarang berjaya, tapi pernahlah sesekali berjaya. Kerja kat ofis agak banyak juga hari ni tapi, aku dapat siapkan dengan pantas. Faedahnya, aku tak perlu bawa balik kerja ke rumah.

Tengahari tu, makan kat tempat biasa. Tapi, tukar lauk luar biasa sikit hari ni. Harga pun luar biasa mahalnya! Ikan memang mahal ek sekarang? Serik aku nak makan ikan lagi macam ni. Boleh tak sekali makan aku habis RM7.20? Haih, banyak sangat tu duit aku dicekau! Ok. Itu kisah luar biasa yang pertama untuk hari ini.

Seterusnya, dari tengahari sibuk siapkan kerja sampailah ke petang macam biasa juga. Solat pun jangan lupa ditunaikan macam biasa. Tibalah sesi untuk pulang ke rumah. Hari ni aku buang tabiat konon nak pergi ke Perpustakaan Hypermedia MPSJ untuk pertama kali. Rasa2 macam rindukan suasana perpustakaan. Tiba2, teringatkan Perpustakaan UPM. Oh, rindunya! Sebenarnya, niat sebenar nak ke sana adalah untuk menghabiskan bacaan buku Harry Potter aku yang tak habis2 ni sebabnya kalau baca kat bilik je, mesti aku tertidur. Jadi, aku cubalah mencari inisiatif untuk membaca buku dengan lebih selesa dan suasana yang memberangsangkan. Ok. Balik kerja tu aku teruslah mencari2 perpustakaan tersebut. Ah, puas pusing satu Taipan tu, tapi tak jumpa2. Padahal masa tu pernah ternampak dengan Seri (ofismate) perpustakaan tu memang betul2 tepi jalan besar. Deng! Tak jumpa! Disebabkan Maghrib hampir menjelma, aku bercadang untuk balik ke rumah saja. Kebetulan Nor (studiomate masa study kat UPM) ajak makan malam sekali. Aku pun on je la.

Sampai je kat kawasan kediaman aku, terus aku call Nor. Aku nak lepak kat bilik dia. Kebetulan dia dan aku duduk satu kawasan kediaman. Tapi, terpisah dek bangunan blok2 lain la. Dia kata ok. Aku pun ok la. Lepak bilik dia sampai Isya'. Layan Korean game show kejap dan akhirnya, kami turun makan di tingkat bawah. Ok. Aku try makanan luar biasa sikit hari ni. Nasi goreng sotong dan sirap ais. Fuh, mengancam habis!

Penatlah cerita panjang lebar camni. Dipendekkan cerita, apa yang lagi yang luar biasanya hari ni? Ha... Kunci rumah hilang................................................................... Aku terpana seketika. Aku memang tak pernah kehilangan benda2 penting macam ni. Seingat aku, aku memang tak pernah leka dalam menjaga barang2 aku. Lagi2 kunci! Kunci! Mana ko? Aku perasan kunci tu takde masa aku dah naik lif. Aku cari2 dalam beg, tak jumpa. Cari lagi kat poket. Tak jumpa jugak. Cari dalam lubang hidung? Eh, konfem tak muat nak masukkan kunci tu. Aku dah gelabah dah. Mustahil boleh hilang! Aku memang tak puas hati. Sape je la yang nak ambik kunci rumah aku ni? Fikirku yang tak berapa boleh nak fikir dah. Aku nekad nak cari kat ofis. Masa tu dah pukul 10.45 malam. Tapi, aku survive juga demi maruahku. Terpaksalah aku turun balik dan menunggang motor ke ofis selama 15 minit. Ah, penat! Aku geledah laci ofis dengan harapan kunci tu ada terus depan mata bila aku buka laci pertama. Deng! Takde! Seingat aku kunci tu aku letak dalam poket je pagi tadi. Tapi, takde. Kosong! Habis aku geledah semuanya. Tiba2, aku terfikir. Mesti ada sesuatu yang miracle akan menjadi hari ni. Aku dengan penuh konfiden membuat kesimpulan bahawa kunci tu akan muncul dengan sendirinya tak lama lagi. Jadi, aku tekad untuk balik ke rumah saja dan mengganggu housemates yang dah nak tidur. Lebih kurang pukul 11.50 malam sampai kat rumah.

Penat. Nak rehat! Itulah yang aku fikirkan sebaik sampai kat rumah. Nasib baik kunci pintu bilik tak berapa nak ok. Tolak sikit, pusing2 tombol pintu dah boleh buka dah. Buka baju, buka seluar... Seluar? Ya... Di saat aku ingin melucutkan tali pinggang daripada seluarku, aku merasakan satu benda yang berat dan bergemerincing berada di bahagian bawah tali pinggang berhampiran dengan zip seluar. Aku seluk balik poket seluar dan itu dia! Aku dah agak dah. Ko memang nak kena la kunci. Tarikh 20102010 ni la ko nak kenakan aku kan? Ko hengat ni April Fool ka? Haiya...

Wa manyak penat lo... Wa mau tido la macam ni... Sampai jumpa lagi. Salam..

Wednesday, October 20, 2010

Bagaimana Mendapatkan Kulit Muka Yang Berseri, Tegang Dan Awet Muda?


Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam satu Malaysia! Malaysia Boleh! Harus jawab tu. Bertemu lagi kita di dalam rancangan Petua Sang Pemburu Cinta. Untuk memburu cinta, seharusnya kita perlu mempunyai paras rupa yang sedap mata memandang, tak lawa tak apa asalkan kulit bersih berseri, itu dah cukup untuk buat orang suka memandang kita. Ops, aku bukan nak mengajar cara2 mendapatkan perhatian ok. And I'm not the attention seeker. Mari kita mulakan kelas kita pada hari ini. (Ah, sudah! Bila masa pulak aku jadi cikgu ni?!)

Anda mahukan kulit muka yang tegang dan tampak sihat, berseri dan awet muda sentiasa? Ikutilah tiga langkah seperti dalam gambarajah di atas. Di sini, aku akan menerangkan dengan lebih lanjut bagaimana untuk mengaplikasikan langkah2 itu.

1. Rujuk gambar 1 - Untuk mengelakkan pipi anda menggeleber ke bawah, pastikan setiap kali anda menyapu krim ke muka, sapukan ke arah telinga/45darjah ke atas. Lakukan sapuan ini seperti satu urutan. Ulang beberapa kali. Ketika menyapu bedak juga hendaklah menggunakan cara sapuan seperti ini supaya serbuk bedak tidak tersumbat pada liang roma muka. Kalau tersumbat, alamat la... Jerawat senang tumbuh merata2...

2. Rujuk gambar 2 - Ketika menyapu krim di dahi, urutkan kulit dahi ke atas dan ke arah anak rambut. Ia boleh mengelakkan kedutan di muka. InsyaAllah.

3. Rujuk gambar 3 - Untuk mengelakkan dan menghilangkan double-chin/dagu berlapis, petua ini amatlah mujarab untuk dilakukan. Sapukan krim di bahagian bawah dagu dan urut ke luar dagu dengan menggunakan hujung2 jari di belah tapak tangan. Urut beberapa kali sehinggalah anda rasa puas hati. Jangan sampai melecet dah la. (Kalaulah urutan ini boleh digunakan untuk menghilangkan double-stomach ku ini. Haih~ (!!T_T))

Itulah petua untuk kali ini. InsyaAllah, kalau ada lagi petua yang lain, aku akan kongsikan bersama. Sehingga jumpa lagi. Tata.......

Monday, June 14, 2010

Kahwin

Aku rasa aku patut kahwin sekarang...
Sebab, aku dah terasa gatal2...
Eh eh...
Bukan2...
Sebabnya, aku kesunyian...
Ya...
Itulah sebab sebenarnya...
Hihihi...
So, anyone?

Friday, June 11, 2010

Mencari Tempat Perlindungan

Saya mencari rumah sewa di area Sunway Pyramid. Budget rm300-rm400. Kalau ada sesiapa yang nak join tinggal sekali, silakan. Boleh cari rumah yang mahal sikit. Perempuan sahaja tau.

Friday, May 28, 2010

Kepada Kau Yang Berada Di Spain

Kehadapan kau yang dirindui,

Aku suka kat kau sampai bila2...
Suka tak terkata...
Hanya mampu tersenyum tiap kali memandang kau...
Bunyi selipar kau sentiasa dinanti2kan menandakan kehadiran kau...
I miss u...
Miss u...
Miss u...
Miss u...
Baru 2 hari kau tak ada kat Malaysia, tapi aku dah kemaruk nak menghadap muka kau je...
Sunyi giler rasanya bila tak dengar bunyi selipar kau...
Dan sekarang aku sibuk belek2 mesej kau kat henfon aku...
Sibuk belek2 received call and missed call juga...
Sebab dalam 2 minggu ni, mesti aku takkan terima apa2 mesej atau call dari kau...
Iyelah...
Kan kau tengah bercuti...
Aku pun tak mau ganggu kau...
Kau tau tak?
Aku betul2 hargai kehadiran kau dalam hidup aku..
Kau betul2 jaga aku...
Tapi, aku tak mampu jaga kau betul2...
Tapi, kau masih boleh terima aku seadanya...
Aku memang kagum dengan kau sepenuh hati...
Aku bersyukur sangat sebab ada orang macam kau dalam hidup aku...
Kau kawan paling bagus pernah aku ada dalam dunia ini...
Tak pernah berkira dengan apa yang aku buat...
Kau layankan aje..
Itu sebab aku sayangkan kau...
Enjoy la percutian kau kat Spain tu...
Balik nanti jangan lupa bawak coklat banyak2...
Hihi...
I love you bebeh...
Take care...
Moga kau dah tiba dengan selamat di Spain...
Dan harap kau pulang ke Malaysia dengan selamat juga...
Harap dapat usik2 kau lagi lepas ni...

Yang Benar,
Azlina

Wednesday, May 26, 2010

Umur VS Perangai - Solat 5 Waktu Itu Penting

Umur dah 30-an tapi, berfikiran macam budak2 lagi...
Siapa mampu terlayankan kau yang asyik berceritakan hal peribadi sepanjang masa?
Kalau dah ada akal fikiran tu tolonglah pakai...
Jangan sampai buka pekung di dada sendiri...
Perkara2 yang boleh memalukan diri tu janganlah nak diceritakan kat orang lain...
Dah tu, salah satu sebab kau berhenti kerja adalah kerana aku macam tak suka mendengar kau bercerita?
Eh, memang aku tak suka!
Dah aku sibuk nak buat kerja, tapi kau pulak sibuk nak berborak hal peribadi kau yang tak berapa nak menarik tu...
Serius, siapa entah yang sudi mendengar?
Cerita kau kena cerai, cerita bekas suami kau yang tak bertanggungjawab, cerita suami kedua kau yang selalu mengongkong kau dan macam2 lagilah...
Ah, bosan hari2 aku dengar cerita macam tu dari mulut kau...
Dari rasa kesian terus bertukar rasa meluat...
Kau datang ofis ni nak kerja ke atau nak bercerita?
Kalau nak bercerita sangat, pergilah masuk pertandingan Mari Bercerita anjuran mana2 sekolah...
Tak pun kalau tak ada orang nak dengar, kau bukukan saja cerita peribadi kau tu jadi sebuah novel...
Kan lagi bermanfaat macam tu...
Hmmm...
Maaflah...
Aku memang kesian kat kau, tapi disebabkan kau dah mengadu2 kat orang lain yang aku tak mahu melayan kau bercerita, aku rasa nak menyampah kat kau buat selama2nya...
Hish...
Tak baik pulak kan macam tu...
Ok lah...
Ok lah...
Aku rasa aku patut mendoakan kau supaya tak main2 dengan solat 5 waktu sehari semalam...
Kalau kau rasa nak solat, so kau akan solat...
Kalau muka penuh mekap, so esok ajelah solat...
Ah, kepala hotak la!
Kau fikir nasib kau sentiasa malang?
Jadi, bersolatlah anda...
Dengan bersolat, kita akan sentiasa ingatkan Allah...
Aku tak kata kalau kau solat, nasib kau akan sentiasa baik...
Tapi, sekurang2nya kau boleh berdoa untuk mendapat nasib yang baik...
Dan beruntunglah kau kalau kau sentiasa ingatkan Allah kerana InsyaAllah, Dia juga akan sentiasa mengingati kau...
Bukan kau saja, tapi hamba2Nya yang sentiasa mengingatiNya...

Ah, emo tiba2!
Aku nak sambung buat drawing la...

Sunday, May 16, 2010

A Moment With English Teacher

SHE sat on the chair in front of her teacher. SHE was very nervous. Teacher Vijaya Kumari was looking to her.

Teacher: What is your name?
SHE: ...
Teacher: What is your name?
SHE: Azlina.
Teacher: Where do you live?
SHE: (Looking to the teacher's table)...
Teacher: Where do you live?
SHE: (Whispering. For sure, only herself could hear her voice.) Rancangan Tanah Belia.
Teacher: You go to school by what?
SHE: ...
Teacher: You go to school by what?
SHE: (In heart) By motorcycle.

The teacher shook her head.

Teacher: Why you don't want to talk?
SHE: ...

The teacher shook her head again.

Teacher: Ok. Go.

SHE stood up from the chair and went back to her place. Speechless. SHE understood what the teacher asked about but, SHE didn't know why herself didn't want to speak up. Very mysterious girl. May be SHE was a female version of Haziq.

Anyway, Happy Teacher's Day to all teachers in the world.

Friday, May 7, 2010

Adil

Pandai kau fikir Allah itu tidak adil, sedangkan kau pun tidak adil pada diri sendiri...
Bagaimana boleh dikatakan Allah itu tidak adil sedangkan kau sendiri sentiasa tidak adil kepadaNya?
Bukankah adil jika Allah melupakan kau kerana kau dahulu yang melupakanNya?
Tapi, tidak mungkin Allah itu akan mengabaikan hamba2Nya...
Selagi kau masih ada kesedaran untuk berubah, kau perlu percaya bahawa Allah sentiasa ada untuk membantu...
Usahlah kau berputus-asa...
Sentiasalah mengadu kepadaNya...
Kerana sesungguhnya Dia amat gemar mendengar aduan2 hamba2Nya...

notakaki: sedang mencari2 jalan keluar...

Sunday, May 2, 2010

Current Mode

Deleting previous useless posts...

Wednesday, March 31, 2010

Hari Ini

Emosi tidak stabil...

Menyesal mengenalimu...

Bencikan mereka yang menyukaiku hanya kerana muka comelku...

Tiadakah apa-apa yang baik tentang diriku selain dari muka comelku ini?

Muka comel?

Itu orang yang kata...

Bukan aku yang perasan sendiri...

Kadang-kadang aku harap aku tak bermuka comel...

Supaya orang boleh berkawan dengan aku kerana keperibadianku...

Bukan kerana wajah...

Kerana bila mereka tidak dapat melihatku, sekelip mata aku akan dilupakan...

Tetapi, jika mereka berkawan denganku kerana keperibadianku, pasti aku akan diingati sampai bila-bila...

Atau, adakah keperibadianku terlalu teruk untuk diingati???

notakaki: sedih bila diri ini dikatakan gatal sedangkan aku hanya cuba menunjukkan kasih sayang...

Saturday, March 13, 2010

Mencabar Diri Buat Kerja Gila

Subang Jaya, Sabtu: Hari ini dalam sejarah. Buat pertama kali dalam hidupnya, seorang wanita berumur 24 tahun berjalan kaki dari rumahnya di Bandar Sunway ke pejabatnya di Taman Perindustrian USJ 1. Perjalanan sejauh 8.0 km itu mengambil masa selama satu setengah jam. Dikatakan dia telah membuat kajian dahulu sebelum memulakan perjalanan dengan merujuk pada Google Maps Malaysia.

Wanita tersebut berbuat demikian kerana dia telah meninggalkan motorsikalnya di luar pejabatnya semalam disebabkan hujan yang sangat lebat dan meminta bantuan rakan pejabatnya untuk menghantarnya pulang ke rumah.

Sewaktu memulakan perjalanan dari rumahnya, dia bertekad untuk tidak menahan mana2 kenderaan kerana ingin mencabar dirinya untuk menghabiskan misi tersebut. Di separuh perjalanan, dia singgah di kedai makan untuk membeli air mineral dan gula2 Kopiko sebagai bekalan perjalanan yang seterusnya. Di sepanjang perjalanan, dia dikatakan sangat kepenatan namun dia bertekad untuk terus berjuang dan tidak menahan mana2 kenderaan yang lalu.

Dipendekkan cerita, setibanya di bangunan pejabatnya, dia telah singgah di kedai mamak berhampiran dan minum air teh o ais sebagai pengubat dahaga dan penat. Dia duduk di situ hampir 15 minit sebelum mengambil motornya lalu meninggalkan pejabat tersebut. Nikmat terasa sebaik sahaja dia menunggang motornya. Ah, nikmat angin sangat dirasakan ketika itu! Kini, dia benar2 menghargai kehadiran motor tersebut di dalam hidupnya. Betapa sukarnya hidup di bandar tanpa kenderaan sendiri.

Berita ini berakhir di sini kerana wanita tersebut sudah letih menaip dan mahu berkemas pulang ke kampung halamannya.

Friday, February 26, 2010

Kenderaan Idaman

Di manakah aku boleh cari kereta yang dikawal tanpa menggunakan steering, tapi menggunakan handle seperti yang digunakan pada motorsikal atau basikal?
Ada tak dijual kat pasaran Malaysia?
Aku mahu beli kalau ada...
Macam dalam gambar ini...


Gambar ehsan daripada seorang sahabat

Tapi, ini untuk sukan lasak kat kawasan hutan...
Kalau kat jalanraya agak2 boleh guna tak?
Hehe...
Bestnya kalau ada kereta begini kan?
Senang nak kawal...
(Sebab aku lagi suka bawa motor berbanding bawa kereta. Sakit badan nak pusing steering.)


Kalau ada sesiapa yang nak customekan kereta begini untuk aku, silalah beritahu...
Tapi, aku bayar ansur2 ar...
Boleh?
Hehe...


----------------------------------------------------------------------

Impian, impian...
Terlalu banyak impianku...
Hingga aku tak tahu yang mana harus dicapai dahulu...
Akhirnya, aku biar saja kehidupanku berlalu mengikut rentaknya sendiri...
Dan perlahan2 satu persatunya selesai...

Thursday, February 18, 2010

Kisah Mak Andam Yang Menjengkelkan

Apakah perasaan anda sekiranya anda dan rakan2 dihalau oleh mak andam dari bilik pengantin rakan anda sendiri? Bukan rakan yang setakat kenal muka dan nama saja dan hanya mengecam rupanya hanya selepas melihat gambar dalam facebook ye. Ini rakan rapat yang sentiasa bergurau-senda dan bertepuk-tampar waktu sama2 belajar dulu. Apatah lagi sentiasa bersama2 mengulangkaji pelajaran dan diselangi umpatan2 ringan pada setiap malam di biliknya.

Iye. Kami mengaku kami memang agak kepoh setibanya kami di bilik itu. Itu kerana kami terlampau excited melihat rakan kami yang tak pernah pekena make-up secara2 tiba2 menjadi WOWWW!!! Faham2lah kan. Orang kalau tak biasa make-up bila dah pekena make-up memang nampak lawa. Biasalah tu kalau ayat2 macam ni keluar dari rakan2 seantero yang lain.

"Ini ko ke? Macam tak percaya je. Hik! Hik! Hik!" rakan yang seorang memberi komen sambil tergelak manja. Ewah... MANJA!!! Geli tiba2.

"Wah, lain giler ko! Tak cam langsung aku!" Komen yang seorang lagi dengan gaya joyahnya pula diselangi gelak-tawa rakan2 yang lain.

Oh, kami memang suka buat kecoh. Mungkin disebabkan itu, mak andam itu berasa sakit hati. Sakit hati mungkin disebabkan dia tak punya rakan2 yang suka bergurau-senda seperti kami, atau mungkin kerana dia menganggap kami ini anak2 muda yang suka berpeleseran kerana ketibaan kami di rumah itu adalah pada waktu maghrib. Kalau iye pun nak menyampah, apalah salahnya kalau akak ni menyiasat latar belakang kami dulu. Dari mana kami datang, kenapa baru sampai pada waktu itu. Akak ni memang tak best! Akak tau tak kami dari KL nak sampai Jelebu yang giler pedalaman tu ambik masa 2 jam lebih! Akak tau tak? Akak tak tau. Takpe. Dan mengapa kami sampai lewat sedangkan kami boleh datang pagi. Itu sudah tentu kerana salah seorang daripada kami punya komitmen yang tak dapat nak dielakkan menyebabkan kami datang sebegitu lewat. Akak ni tak fikir la.

"Boleh tak jangan ramai2 kat dalam bilik ni. Pengantin nak ambik gambar kejap lagi." Mak andam itu berkata tiba2 sebaik saja kami melangkah masuk ke bilik itu. Dan aku memandang rakan2 yang lain. Mereka terpaku. Aku yang sudah mula berasa ketidaksenangan mak andam tersebut terus keluar dari bilik itu disertai rakan2 yang lain. Aku ingatkan hanya aku seorang yang terasa dengan kata2 mak andam itu, rupa2nya rakan yang lain lagi terasa. Yang seorang mengatakan mak andam itu mengucapkan ayat tersebut dan memandang tepat ke matanya. Yang seorang lagi mengatakan dia terdengar mak andam itu berkata "Eh, yang ni takpe. Boleh duduk dalam ni," yang mana ayat itu ditujukan pada rakan2 sekampung si pengantin. Di saat ini, rakanku ini berkata dia hampir2 mahu menitiskan air mata apatah lagi apabila si pengantin memandangnya. Mungkin rasa bersalah tapi dia hanya mendiamkan diri. Kalau akulah, mesti aku cakap aku tak kisah.

Disebabkan jadual waktu pengantin yang agak padat sampaikan waktu maghrib pun ada sesi ape-entah-yang-pengantin-bertukar2-pakaian-lepas-tu-tangkap-gambar, kami tak berpeluang beramah-mesra dengan pengantin. Malam itu pula, pengantin ada majlis khatam Al-Quran. Dah habis sesi fotografi, dia sibuk pula bersiap untuk majlis tersebut. Kalau diikutkan, memang masa kami tak terluang banyak untuk berborak2 dengannya. Dirasakan seolah2 tak berbaloi kehadiran kami ke sana. Jauh pula tu. Apa pun yang penting, aku berasa gembira kerana dapat berjumpa rakan2 yang lain. Rasa puas hati berjumpa dengan mereka. Kalau nak harapkan hari lain, memang tak boleh ar. Hari raya pun langsung tak jumpa. Masing2 duduk berjauhan la katakan. Nasib baik geng masa belajar dulu.

Bila kejadian seperti ini berlaku, aku mula merancang2 strategi untuk majlis perkahwinan aku agar perkara ini tak menimpa rakan2 aku yang lain bila tiba giliran aku kahwin nanti. Eceh... Bila entah nak kahwin? Haha... Takpe kan. Merancang dari awal lebih baik untuk perjalanan hidup yang lancar di masa akan datang. Ecewaaah...

Perancangan aku senang je. Aku akan adakan satu hari untuk aku berkumpul bersama rakan2 aku saja. Macam gathering la. Tak salahkan? Di samping itu, bolehlah mereka mengenali pasangan hidup aku yang berjaya melembutkan hati aku yang selama ni rasa keras je nak terima lelaki dalam hidupnya. Iye tak? Hehe... Keras la sangat.

Kepada pengantin, semoga selamatlah kau bersama suami kau hingga ke akhit hayat. Moga segala2nya jadi bertambah baik selepas perkahwinan ini. Lepas ni, kalau kau beranak silalah bawak anak kau ke KL. Aku tak sanggup nak ke Jelebu. Letih dowh...

Kisah tragis ini berhenti di sini. Sekian.

Wednesday, February 10, 2010

Attention Seekers?

Tadi duduk berborak dengan S tentang macam2. Tiba2, keluar topik macam mana nak jadi kaya. So, aku bagi pendapat la. Dengar kata kawan2 kalau nak cepat kaya, jadi arkitek bukanlah pilihan yang tepat. Sebab, arkitek selalu dapat duit masa final stage? Em, tak sure tentang tu. Sebab aku tak kerja kat firma arkitek. Jadi, aku tak tau macam mana real situation di sana. S tanya, kalau macam tu kerja apa yang boleh jadikan kita cepat kaya? Aku jawablah, PENYANYI. I mean, ARTIS. Dia tergelak. Tak pernah terfikir seumur hidup dia nak jadi artis. Dan dia tak suka berada di atas pentas. Jauh beza dengan aku yang selalu berada di atas pentas sejak tadika lagi. Dan S ni buat aku geram pulak bila dia mengeluarkan pendapat bahawa orang yang suka berada di atas pentas ni adalah ATTENTION SEEKERS? Aku cuba membantah kerana aku berada di atas pentas bukan untuk mendapatkan perhatian orang. Aku suka berada di atas pentas kerana aku boleh jadi watak yang berbeza. Bila di atas pentas, seolah2 ada satu semangat yang membuatkan aku jadi lebih berkeyakinan. Dan aku melakukannya kerana ia adalah salah satu minat aku. Menyanyi, berlakon, berdikir barat, mendeklamasikan sajak, bersyair. Semua itu adalah minat aku. Tidak pernah terlintas di fikiran untuk menarik perhatian sesiapa pun. Dan S masih kata aku adalah ATTENTION SEEKERS. Cait! Aku mengeluh. NO LAH... Akhirnya, aku menukar topik lain kerana tidak mahu berbalah dengannya lagi. Nasib baik aku sayang ko S. Kalau tak, aku cubit2 pipi ko sampai lebam. Dan, topik untuk menjadi kaya dengan cepat itu tenggelam begitu saja. Hehe...

Hobi Azlina Sewaktu Kecil

Hobi Azlina masa kecil:

1. Main badminton dengan jiran, Ain dan Indang. Kadang2 bapak diorang, Acik Atan join juga. Setiap hari. Setiap petang. Masa ni Azlina memang champion la kan dalam game ni.

2. Main polis sentri dengan orang yang sama juga kecuali Acik Atan. Tak logik la kan. Masa ni, Azlina memang kuat berlari. Walaupun kakinya pendek, dia masih boleh berlari laju lagi untuk menangkap penjahat.

3. Main pondok2. Bestnya la hai kenangkan pondok yang ada kat rumah dulu. Sekarang sudah dimusnahkan.

4. Menunggang basikal dan merepair basikal. Dulu, Azlina memang suka mengadjust2 basikalnya supaya jadi lebih power. Tambah2 lagi, dah belajar subjek Sains kat sekolah dulu. Siap adjust lampu basikal dengan dinamo kat basikal sendiri lagi.

5. Main monyet2. Biasanya, abang Aleh yang jadi monyet.

6. Main teng-teng, konda-kondi, galah panjang, rebut tiang, batu seremban, lompat tikus dan segala macam permainan tradisional. Oh, alangkah indahnya jika dikenangkan! Andai dapat diulang kembali waktu itu.

7. Camping kat atas busut yang dianggap bukit kat sempadan rumahnya dengan rumah jirannya. Tapi, sekarang kawasan itu sudah ditarah menjadi kawasan rumah baru jirannya. So sad... =.(

8. Pergi kelas berzanji dan marhaban setiap malam yang ditetapkan di sekolah agama. Sangat best juga kerana dapat merempit pada waktu malam. Hahaha...

9. Tengok tv cerita Power Rangers, Along, Usop Sontorian, Doraemon, Dragon Ball, Sailormoon, Cardcaptor Sakura, Mask Rider, dan sebagainya.

10. Main masak2. Alatan memasak semua buat sendiri ok. Korek tanah liat dari tanah, lepas tu bentukkan menjadi peralatan memasak dan keringkan. Lepas tu, boleh la guna. Kreatifnya mereka semua!

11. Pergi kebun tolong abah 'beroning'. Maksudnya, bersihkan kebun. Best sebab masa ni boleh pegang pisau dan parang pastu boleh tebas daun2 kelapa yang bersepah2. Best ke? Huhu...

12. Azlina suka meronda kampung dengan menaiki basikal. Manalah tak kurus masa tu. Sekarang? Basikal pun tak larat nak tampung dia kot?...

13. Main camping2 kat rumah waktu hujan. Dulu, ada katil 2 tingkat kat rumah Azlina. Kat bilik abang Aleh. Abang Aleh selalu pasang selimut jadi macam khemah kalau hujan. Jadi, mereka adik-beradik bertiga akan duduk dalam khemah tu ditemani cahaya lampu suluh. Memang seronok. Lagi2, siap boleh bermain drama yang macam2. Haha... Masa tu, start ar masing2 jadi penulis skrip berkaliber. Ada cerita polis, ada cerita cikgu, ada cerita penjahat, ada cerita mak bapak. Haih, macam2! Syok giler...

Itu saja... Sekian...

Sunday, February 7, 2010

Perang Perasaan...

Ish...
Tak boleh Inot...
Jangan bagitau dia...
Kalau tak kau akan menyesal...

Jangan buat Inot...
Kau tak tau apa yang dia fikirkan...
Walaupun dia layan kau dengan baik, tapi belum tentu dia punya perasaan yang sama macam kau...

Tak boleh Inot...
Dia hak orang lain...
Kau tak boleh ambil...
Kau bukan begitu...

Cukuplah kau bersahabat baik dengan dia Inot...
Pergi kepada orang yang menantimu...

...........................................................................

Mahu ku sayang...
Mahu ku cinta...
Tapi, apakan daya...
Kau bukan aku yang punya...

Mahu ku peluk...
Mahu ku belai...
Tapi, apakan daya...
Kau langsung tak boleh jadi ku punya...

Memandangmu dari jauh...
Sakit jiwaku menahan debaran...
Tapi, aku tak mampu berbuat apa...
Kerana aku tak boleh memilikimu...

Menjadi pelindungku setiap masa...
Namun aku tak mampu melindungimu seperti itu...
Memang tak adil untuk kau jadi aku yang punya...

Jadi, baik aku duduk diam saja...
Menyimpan perasaan ini...

Saturday, January 30, 2010

Orang Kecil Jangan Disangka Lemah

Hari itu, orang klinik kesihatan datang ke Sekolah Kebangsaan Bukit Changgang. Pelajar2 Tahun 1 akan disuntik vaksin apa entah. Tibalah saat masing2 menyalin pakaian demi mengelakkan darah akibat suntikan itu terkena pada baju sekolah. Masing2 pakai baju T. Tapi, ada separa pelajar perempuan hanya berkemban saja ok. I mean, tanggalkan baju dan kain sekolah ditarik hingga paras dada. Haha... Nasib baik hang baru 7 tahun. Taklah bernafsu makhluk2 lelaki di sekeliling melihatnya.

Waktu itu, sesi persekolahan baru saja bermula. Lebih kurang 2-3 minggu saja. Jadi, aktiviti cucuk-menyucuk ni memang tak pernah diketahui oleh sebahagian besar daripada pelajar2 tersebut. Memang ramai yang menangis. Tak kira lelaki ke perempuan ke, sama je. Selesai aktiviti menyucuk, cikgu pun masuk ke dalam kelas. (Cis, ingatkan boleh balik terus. Maklumlah. Konon dah cedera parah kena cucuk dengan nurse.)

"Siapa yang menangis tadi waktu kena cucuk? Azlina ye?" tanya Cikgu Noridah. Aku terkejut. Ah, apasal aku pulak yang kena? Aku macho la dowh. Takdenye nak menangis disebabkan hal kecil macam ni. Bebelku di dalam hati.

"Bukan cikgu. Lily yang menangis," jawab Norliyana. Huh. Nasib baik ada orang back-up.

"Lily menangis? Cuba tengok Azlina. Badan kecil tapi tak menangis," aku tersenyum bangga mendengar pujian itu seperti gaya Shinchan lagaknya. Oh, Lily ini berbadan besar dan tinggi. Itu sebab cikgu sindir dia kot.

The moral of the story: Takde moral kot. Tapi, kebiasaannya apa yang aku nampak orang yang berbadan kecil ni biasanya jiwanya kuat. Mungkin sebab dah biasa dibuli dari kecil, jadi mereka dah tak ambil peduli dengan apa yang orang buat atau kata. Dan aku menjadi garang dan sedikit maskulin pun disebabkan inilah. Untuk mengelakkan diri dari dipandang lemah oleh musuh2 durjana di luar sana. Mereka sentiasa memburuku. Dan aku tak mungkin berubah kerana aku tidak mahu berubah. Perubahan itu pasti akan membuatkan aku kelihatan lemah. Jadi, berhenti berangan untuk mengubah diriku menjadi feminin. Aku tidak mahu. Dan aku tidak rela.

Thursday, January 14, 2010

Apa Ye Yang Salah?

Hari itu, di Tabika KEMAS RTB kami semua belajar mengeja. Kami kena mengeja macam2.

Cikgu: Siapa boleh eja LORI?
Azlina: Saya cikgu! Saya! (Sambil melompat2 dan mengangkat tangan.) El O Lo Ar Ai Ri... Rori...
Cikgu: Salah tu. Cuba lagi sekali.
Azlina: (Mengerutkan kening sambil berfikir2.) El O Lo Ar Ai Ri... Rori...
Cikgu: Salah. Siapa lagi boleh jawab?

Azlina termangu2. Apakah yang salah?

Apa yang salah? Siapa boleh jawab?

Tuesday, January 12, 2010

The Stupid Thing That I Had Ever Made...

Spending money for someone who is not mine was the stupid thing that I had ever made...
And what the most stupid was that I had done it for a hundred times since many previous years ago...
What a stupid of me huh?
It is better if I spend that money to register gym or maybe 'joli sorang2'...
I don't know what I'm thinking of...
I made it to get their attention...
To get their love...
And I just realized that I was wrong...
All of that are just for their partners...
Come on...
Wake up Inotlovehunter...
Stop acting macho la...
You can hunt the precious love that you want by opening your eyes...
He is just there...
Waiting for you...
Em, maybe...
I hope so~

footnote: no more money for you, my 'bebeh(s)'...