Popular Posts

There was an error in this gadget

Follow by Email

Saturday, June 27, 2009

Sesalanku

Aku kecewa kerana buat dia kecewa..
Mungkin dia takkan percaya padaku lagi..
Maafkan segala keterlanjuranku..
Aku cuma mahu dia tahu aku masih ingin bersamanya..
Tapi, itu mungkin hanya tinggal impian..
Kelemahanku..
Aku tak pandai memujuk..
Aku tak pandai leraikan persengketaan..
Apa yang perlu aku lakukan?
Mungkin lebih baik aku berdiam?


.................

Friday, June 26, 2009

MONOLOG SEORANG GADIS

MONOLOG 1

Suatu ketika Sang Hati pernah dimiliki..

Namun dia nekad untuk menarik diri..

Kerana cinta yang dimiliki bukanlah cinta sejati..

Kini Sang Hati masih menanti..

Bilakah pintu hatinya akan terbuka untuk menerima hati seorang lelaki..

Yang setia menanti di sini..

Dekat aje ni ha.. (hambik kau tetiba tukar rentak pulak)

Tinggal sekampung je pun..

Apa lagi yang kau tunggu Inot oi?

Dia tu anak ustaz..

Ada kelulusan dalam bidang syariah pulak tu..

“Apa lagi yang kau cari?” Suara hatiku bertanya..

Aku menjawab, “Aku nak jadi kaya dulu..”

Suara hati bertanya lagi, “Kalau kau kaya pun harta kau tu boleh bawa mati ke?”

Aku menjawab, “Harta memang tak boleh bawa mati, tapi pahala dari harta yang aku salurkan untuk kesenangan keluargaku pasti boleh dibawa pergi kan?”

Suara hati membalas, “Haish, I tak taulah lagi macam mana nak nasihat you ni!”

Tiba2..

“Alah.. Dah kahwin nanti lagi rezeki datang berganda2 sebab rezeki suami dan isteri bergabung.. Itu kan berkat perkahwinan..” Nasihat Fauzi Nawawi tergiang2 di telingaku..

(Hambik kau.. Artis nasihat baru nak dengar..)

Hmm..

Nak terima ke tak nak?

Nak ke tak nak?

Tak nak ke nak?


.............


MONOLOG 2

Dia seorang yang aku cintai.. (cinta sangat2)

Dari setiap katanya berbaur inspirasi.. (kadang2 ada juga keji)

Dari setiap renungannya menggambarkan isi hati.. (kadang2 tak boleh baca langsung)

Dari setiap sentuhannya mendamaikan jiwa ini.. (damainya la hai.. terbang.. terbang..)

Dia.. (siapa tu? ha..)

Di hatiku.. (hai dia.. awak ok tak dalam hati saya?)


...............


MONOLOG 3

Hati saya ada pada A..

Tapi hati A bukan pada saya..

Sekarang ada B nakkan hati saya..

Tapi hati saya masih nak kekal pada A..

Sebab A sumber inspirasi saya..

Walaupun dia kadang2 kejam terhadap saya..

Tapi dia lebih banyak baiknya daripada kejam..

Itu yang buat hati saya masih ingin bersamanya..

Cuma A tak tau yang hati saya betul2 ingin bersamanya selalu..

Saya harap hati A boleh jadi milik saya juga..



..................

MONOLOG 4

Tiba2 saya rasa saya nak kahwin..

Encik A, sila hubungi saya kembali..

Mari kita tetapkan tarikh merisik..





.............

notakaki: eh eh, terasa kemiangan di satu pelusuk tubuhku. tolong garukan boleh tak?

Tuesday, June 16, 2009

Award Dan Tag Daripada Seorang Rakan

Salam kepada semua pembaca. Entri hari ini berkenaan award dan tag. Mempersembahkan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Inilah award yang aku terima. Award daripada seorang kawan. Sila baca karangan yang selanjutnya..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda:

Pemberi award ini adalah Husna Azahar. Aku kenal dia masa belajar di SAMBESTARI, USJ waktu form 4 dan form 5. Kami tak kenal rapat pun. Cuma tau nama dan muka. Tegur pun cuma kadang2 je. Iye tak Husna? Hihi.. Pastu, kami ditakdirkan dapat matrik yang sama (Kolej Mara Seremban – oh, tetap di hati hingga kini). Tapi, lain course la. Dia ambil Sains Hayat, aku ambil Sains Fizikal. Lepas matrik, aku dah tak tau dia ke mana. Haha.. Start contact balik kat Facebook dalam tahun 2009 ni jugak. Masa tu game Society Pet sedang popular. Pet kami saling mengunjungi rumah masing2. Ada satu masa aku ke Hong Kong, aku minta Husna dan rakan2 yang lain jaga pet aku (Bucuk) selama aku tak ada kat Malaysia. Haha.. Lawak sungguh. Sekarang Husna dah ada blog. Sayangnya dia aktif berblog ketika aku dah tak aktif sangat berblog kerana ketiadaan bekalan internet di rumah. Apa pun, keep in touch ok, Husna.

Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri:
  1. Aku seorang perempuan yang nakal tapi masih baik.
  2. Aku seorang penganggur yang masih mencari2 pekerjaan yang sesuai dengan minatku (paling minat buat 3D model tapi kalau dapat kerja lain yang berkaitan dengan senibina pun masih boleh terima lagi. apa yang penting? PENGALAMAN!!!).
  3. Aku suka memberontak diam2. Means, aku tak tunjuk kat orang lain yang aku tengah memberontak. Aku memberontak sorang2. Giler psiko. Haha..
  4. Aku masih single. Aku keliru dengan perasaan diriku. Aku tak mahu bercinta tapi aku mahu disayangi. Aku rasa aku ni dah giler. Haha..
  5. Aku sangat menyayangi binatang terutamanya kucing. Aku sangat tak suka tengok orang yang tak suka binatang lalu menyepak2/memukul2 mereka seolah2 binatang2 itu melakukan dosa yang sangat besar.
  6. Aku suka tengok perempuan cantik yang baik. Hati aku akan mencair dengan tiba2. Kahkah.. Giler lesbian bunyinya. Oh, tapi aku bukan spesies itu sebenarnya.
  7. Aku seorang yang senang jatuh cinta/jatuh hati kalau seseorang berbuat baik dengan aku. Jagalah orang tu nanti kena kacau dengan aku. Haha.. Kan aku dah kata aku psiko. Haha lagi..
  8. Aku suka masak. Tapi, selalu kena marah dengan mak dan abah sebab suka masak yang bukan2 kerana aku suka masak ikut suka dan mencipta resepi yang bukan2. Haha.. Lantak ar. Asal boleh makan.
  9. Aku sedang menggemuk. Kebanyakkan pakaian aku dah tak muat. Aku sedang berusaha mencari rujukan tarian poco2 dan poomsee taekwondo yang aku pelajari waktu sekolah dulu untuk dijadikan sebagai rujukan senaman.
  10. Aku senang terharu. Contohnya, abang aku bertunang minggu lepas. Dapat orang Kelantan. Setibanya rombongan kami kat kampung pihak perempuan, aku berasa sebak dengan tiba2. Aku rasa nak menangis. Oh, aku tak tau kenapa!


Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda:

Aan

Aryn

Faris

Is Amy Teng

Ilani

Fatimah

Monday, June 15, 2009

Tentang Aku

Salam wahai para pembaca sekalian. Entri aku hari ini simple saje. Aku nak minta kerjasama semua pembaca untuk menjawab soalan subjektif ini.

Sila describe tentang diri Archienot (pemilik blog ini).

Itu saje. Tak kisahlah dari segi ape pun kan. Sekadar nak mengenali diri sendiri dengan lebih mendalam. Kadang2 ape yang kita fikir tentang diri kita bukannya betul sangat pun. Jadi, tak kisahlah kepada yang dah lama kenal ke atau baru kenal atau memang tak kenal langsung tapi ada terbaca entri2 aku sebelum ni lalu nak menyimpulkan sesuatu tentang diri aku, silalah berbuat demikian. Segala komen anda akan dijadikan renungan. Apa yang baik aku jadikan pedoman, apa yang buruk aku jadikan sempadan. Sekian, terima kasih.

notakaki: Mahu berusaha menyayangi diri sendiri sebelum menyayangi orang lain.

Tuesday, June 2, 2009

Kenangan Interviewku Yang Pertama

Nervous rasanya mahu menghadapi interview kerja yang pertama dalam bidang architecture ni. Sebelum ni pernah interview kerja jugak. Tahun 2006. Masa tu cuti semester 3 bulan. Tapi, interview untuk kerja jaga pam minyak je la kat Jalan KLIA.

Teringat masa sebelum interview tu, sepupu aku yang juga baru sebulan bekerja kat situ kata majikan pam minyak tu nak ambil pekerja sepenuh masa je. Maksudnya, aku tak boleh la kata yang aku cuma nak kerja sambilan je. Sekadar untuk memenuhi masa lapang waktu cuti tu. Lalu, waktu interview berlangsung bermulalah penceritaan Mak Karut yang betul2 mengarut. Aku mengarut ape? Aku kata lepas habis SPM aku duduk rumah je tak pernah cari kerja langsung sebab mak tak kasi kerja. Haha.. Tapi, suatu masa dulu mak aku memang tak kasi aku cari kerja pun. Penolong majikan aku ni buat muka "nak percaya ke tak percaya". Haha.. Kesian. Tapi, akhirnya aku diterima juga bekerja. Cuma bertahan selama 2 minggu je sebab.. Haha.. Segan aku nak bagitau. Sebab tak tahan dengan pekerja lama yang tak ramah-tamah. Muka masam memanjang. Hangin tak tentu hala. Tau la perempuan ada masa nak moody sebab senggugut kan. Tapi, takkan sepanjang masa asyik senggugut je kan? Huh. Ada sorang pekerja perempuan ni kebetulan sekampung dengan aku tapi dia tak pernah nak senyum dengan aku dan sepupuku. Oh, alangkah sombongnya dia! Aku pun jadi tak berkenan nak menegurnya. Jadi, aku dan sepupuku bernekad untuk berhenti disebabkan layanan yang kurang mesra daripada pihak atasan dan staff2 di situ. Ada juga la staff yang baik contohnya macam Mat Bangla (dah lupa nama) 3 orang tu. Baik sangat. Suka temankan kitorang jaga pam minyak waktu petang. Ada juga sorang mamat Melayu yang baik dengan sepupu aku. Ye la. Sepupu aku kurus ramping kan. Dengan aku dia suka ejek2 aku gemuk. Tapi, kira ok la tu kan. At least dia nak jugak bertegur-sapa dengan aku. Bila nak berhenti kerja tu aku dan sepupu aku merancang betul2. Takut kalau diketahui orang atasan, gaji kitorang disekat nanti. Nasib baik aku dan sepupu aku pandai. Kami berhenti kerja lepas sehari kami dapat cek gaji.

Keesokkannya, bermulalah misi melarikan diri dari pusat pengganas. Dalam pukul 9.00 pagi aku buat2 masuk dalam kedai konon nak minum la. Padahal nak ambik beg tu. Pastu giliran sepupu aku pulak masuk kedai sebab nak letak notis 24 jam kat tempat kitorang biasa lepak. Pastu, diam2 keluar. Tunggu abang sepupu aku ambil kami berdua. Bila abang sepupu aku dah sampai, kami blah macam tu je. Bukan setakat abang sepupu aje yang ambik kami, dengan bini dia, anak dia, kakak sepupu aku dan emak saudara aku datang menjemput kami. Macam buat jenayah secara berkumpulan je aku rasa. Haha.. Lepas tu, kami terus menuju ke bank di KLIA untuk tunaikan cek tu. Nervous ni takut kehilangan kami dah dikesan lantas duit gaji disekat. Tapi, Alhamdulillah sebab kami dapat juga menunaikan duit itu. Pastu, jalan2 kat tepi lapangan terbang. Bestnya dapat tengok kapal terbang berlepas. Rasa hilang segala beban di tempat kerja. Bila sampai rumah, sepupu aku suruh bagitau mamat yang suka dia kat tempat kerja tu tentang notis yang kami tinggalkan kat tempat lepak kami. Mamat tu tanya, "kenapa buat macam ni?". Haha.. Redha je bunyinya. Aku tak tau nak kata ape. Lepas daripada waktu itu, aku cuma menternak badan je sambil menternak kucing. Huhu.. Itulah pengalaman kerja saya yang pertama.

Anda yang sedang menganggur tu, nikmatilah waktu itu. Cari kerja bila rasa dah nak cari ok. Kalau rasa tak nak cari, jangan cari. Nanti kalau buat sesuatu tanpa rela, hasilnya langsung tak memuaskan tau. Sekian. Terima kasih.

notakaki 1: Esok aku interview kerja kat Akitek Akiprima Sdn Bhd di Subang Jaya. Doakan kelancaran urusanku ok.

notakaki 2: Harap2 bekas majikan aku halalkan duit gaji tu.