Popular Posts

There was an error in this gadget

Follow by Email

Thursday, March 26, 2009

Tagged Daripada Abang Dan Rakan Kesayangan

Aku kembali lagi walaupun dalam mood bekerja sekarang. Rehat sebentar meringankan keberatan otak memikirkan drawings yang tak siap lagi. Isnin depan ada submission untuk final project. Tu aku bercuti kejap tu dari berblog. Tapi, ni ada waktu rehat, aku layan tag kejap. Tag datang daripada Shaifulsafar dan Aryn.

1) Siapa nama penuh anda?
Azlina binti Mat Sapar


2) Nama apa yang anda harap itu nama anda?
Tiada.. Nama aku sudah cukup ok maksudnya. Kegirangan. Memang I girang U olls.. Pendek pulak tu. Senang bakal suami nak sebut bila akad nikah nanti.

3) Post 4 pictures latest korang yang esklusif yang xde sape tengok lagi..


Ni gambar masa tahun 2 kat UPM tengah tunggu giliran untuk berlatih teater... Gambar ni memang takde orang tengok lagi...


Ni pun tahun 2 gak kat UPM dalam studio tengah wat model untuk project FRSB Gallery. Esoknya ada submission dan presentation... Gambar ni Ilani je yang pernah tengok..



Gambar semester lepas masa portfolio review kat Galeri FRSB. Itu hasil kerja aku. Banyak duit habis kat benda2 ni.



Ni gambar paling latest. Buat kerja kat studio, tido kat studio, makan kat studio, main kat studio, nyanyi2 kat studio, main piano kat studio, solat kat studio. Pendek kata semua benda buat kat studio kecuali mandi. Mandi kat shower yang disediakan kat tandas la. Semua ini terjadi sempena final project yang giler mencabar. CIQ Complex. Anda tau apa itu? Kompleks Kastam, Imigresen Dan Kuarantin.

4) Apa kenangan paling bermakna dalam jiwa raga anda?
Menang dalam pertarungan sewaktu di rahim ibu


5) Apa prinsip hidup anda?
Perlu berusaha jika menginginkan sesuatu. Jika tidak dapat apa yang diinginkan setelah berusaha, mungkin bukan rezeki kita. Allah lebih tau apa yang terbaik untuk kita.

6) Apa perangai anda yang paling buruk?
Muka garang (natural nih) walaupun tak berniat nak jadi garang kat sesiapa. Siap kena cap sombong lagi sebab susah nak senyum kat orang yang tak kenal sangat. Nanti kalau aku senyum macamlah dia kenal aku. Baik buat muka toya je. Ish.. Pesimistik la pulak..

7) Tulis di atas sekeping kertas n postkan juga
I Love U

* Tagkan 10 orang kenalan anda

Mana la sampai 10 kenalan aku. Aku tagged 4 je la.

Ilani
Is Teng
Sifaza
Taqi

Wednesday, March 18, 2009

Pengumuman Tergempar Pemegang Saham Tunggal

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan ini diumumkan bahawa Archienot No Hibi akan menghentikan pengeluaran hasil produknya untuk sementara waktu demi memberi ruang kepada pemegang saham tunggal blog ini menumpukan sepenuh perhatian kepada kerjaya utamanya sebagai pelajar rekabentuk (senibina). Oleh itu, diharapkan kepada semua klien blog ini masih sudi menerima hasil produknya selepas ini dan sentiasa setia bersama Archienot No Hibi.



ARCHIENOT NO HIBI
SALURAN SENGIHAN ANDA



nota kaki: peluk dan cium sayang daripada aku untuk semua. thanks for visiting this blog. ;.)

Tuesday, March 17, 2009

Tag Bergambar Ini Anjuran Cik Miko Yamaguchi Dan Cik Norhazrin...

Instruction:
Go to your photos folder in your computer. Go to the 6th folder of photos. Go to the 6th picture in that folder. Put the picture on your blog and a description of it. Invite six friends to join the challenge. Link them in your blog and let them know they have been challenged!



Nah, hambik! Nak sangat tag aku. Huhu.. Jangan terkejut bila gambar begini ada di dalam folder gambar aku. Sudah diketahui umum aku ni kan pelajar senibina. Mesti banyak simpan gambar2 berkaitan bangunan kan. So, inilah salah-satu gambar yang terdapat di dalam folder keenam dan gambar yang keenam.

Sebenarnya aku dah kemas dulu folder gambar aku ni sebelum buat tag nih. Kalau aku tak kemas, seriously gambar yang aku postkan hanyalah gambar pokok yang diambil ketika site analysis yang ditangkap dengan sesuka hati dan tiada unsur seni di dalam gambar itu sekaligus tak menarik hati untuk para pembaca melihatnya. Ni aku dah kemas2 folder, kira boleh terima la folder ni jadi folder keenam. Gambarnya juga quite interesting. Interesting tak u olls? Interesting kan?

Gambar ini diambil oleh kawan aku sewaktu dia dan rakan2 yang mengambil kursus interior design melawat ke rumah salah seorang pensyarah lanskap, En. Azizi. Rumah dia ni pernah keluar kat majalah Laman. BIG BRO yang kata. Konsep rekabentuk dalaman rumah dia ni lebih kepada minimalisme. Color dinding putih dan color perabot2 dan hiasan2 pulak putih dan warm color. Ditambah dengan lukisan hasil tangannya sendiri yang menggunakan warm color juga menjadikan ruang rumah begitu ceria dan bertenaga sekali. Gorgeous huh?!

Aku nak tag:

Ilani
Is Teng
Shaiful Safar
Fatimah
Lina Chan
Sape2 je la yang nak jawab..

Wednesday, March 11, 2009

Bermata Anak Kucing Sangat Tidak Digemari Di Saat Diri Sedang Kesibukkan...

Aku tau sejak akhir2 ni entri aku macam tak best. Banyak melalut kan? Ala.. Aku pun manusia gak. Ada hati. Ada la perasaan nak melalut juga kan? Aku sedang berada dalam zon tension-sebab-tak-serius. Marah kat diri sendiri ni sebenarnya. Tiada kesedaran sivik langsung. Meh rotan punggung sikit.



Beginilah keadaan mata aku sekarang. Tunggu masa ingin tertutup rapat je. Ops.. Bukan untuk selama2nya ok.

Situasi sekarang:

1. Sibuk menyiapkan drawings untuk Pin Up 4 esok. (tapi tak siap2 sebab Cik Passion masih tak pulang2. so buat keje pun slow motion je tak jadi lipas kudung macam selalu..)

2. Sibuk online facebook sebab ketagih. (malu nak ngaku tapi memang kenyataan. dem..)

3. Suka tertaksengaja terklik tool OPEN A NEW TAB dan membuka website Youtube dan mendownload macam2 lagu dan cerita. (dah habis download, curi2 tengok ape yang didownload.. tapi, biasanya akan cepat tersedar dan maximize semula window Autocad 2004..)

4. Malas nak update blog sebab takde mood. (ni update pun sebab nak meluahkan perasaan sebab tak jumpa orang yang sesuai untuk meluahkan perasaan..)

Rumusannya, aku memang patut menyedarkan diri bahawa hari submission makin hampir. 3 minggu lagi. Bukan lama tu. Nak betulkan space planning, buat 3D drawing, fikirkan struktur bangunan, pilih material lagi. Semua tu ambil masa yang panjang untuk diselesaikan. Uh, aku senak perut dah bila memikirkan semua ini. Cik Passion, kembalilah ke pangkuanku. Aku memerlukanmu.


Bestnya kalau dapat berbuat begini.

Mata semakin mengecil ditambah dengan suasana yang sejuk2 hingga menusuk kerangka macam di Hong Kong. Haha.. Padahal hujan tadi. Tu sebab sejuk. Maaflah membuatkan anda membuang sebahagian daripada masa dalam hidup anda membaca rapuan begini. Ok.. Enjoy your works and selamat beramal.. (lambai tangan..)

Monday, March 9, 2009

KE HADAPAN ANAKKU YANG DIRINDUI...

Rasa mahu mengarang..
Tetapi kesibukkan memanjang..
Walaupun kesibukkan memanjang..
Mood bekerja masih belum datang..
Bila mood bekerja masih belum datang..
Aku termenung memanjang..
Di saat aku termenung memanjang..
Tak disedari dah banyak masa terbuang..
Apakah?

Uhuhu.. Nak jadi rajin.. Nape untuk projek kali ni aku tiada passion? Ke manakah hilangnya passion sebelum ini? Jom seru ramai2..


















































CIK PASSION! OOOIII CIK PASSION! MAK KO CARI NI HAH..

Ahaha.. marah ke? Jangan la.. Jangan la tak marah.. Meh tampar pipi sikit meh.. Biar aku ada kesedaran sikit.. Hihi.. (Gelak manja)

Wednesday, March 4, 2009

Kisah Pengembaraan Siri Kedua Cik Pemburu Chenta Dan Rakan2 Seperjuangannya

Assalamualaikum. Ok u ols. I nak sambung kisah pengembaraan Cik Pemburu Chenta dan rakan2 seperjuangannya. Sebelum ni dah baca sinopsis kan? Ha.. Hari ni I nak cerita lebih lanjut sedikit tentang kisah pengembaraan mereka. U ols baca sampai habis tau. Jangan tertidur pula waktu membaca. Lepas habis kisah ni, ada soalan kuiz terkumpul. Siapa dapat jawab semua kuiz dalam setiap kisah bersiri ini, I bagi hadiah. (Ok. Tipu je sebenarnya. Teruskan membaca).



--------------------------------------------------------------------------------------------------------




Di saat dengkuran Cik Ilani mendayu2 di ruang bilik 67, Cik Pemburu Chenta terjaga dari lenanya. Dia mencapai telefon bimbit Nokianya. Tertera nombor 5:30 di permukaan telefon bimbit itu.

"Ah, awal lagi!" ujarnya di dalam hati lalu menyambung tidur. Awal lagi... Awal lagi... Awal lagi... Bisiknya berulang kali hinggalah terpejam semula.

"Bangun2!!! Dah pukul 8.15 pagi." kejut Cik Elle, salah seorang daripada rakan sebiliknya. Cik Pemburu Chenta terjaga. Di jenguk telefon bimbitnya. 8.15? OMG!!! Kena kumpul pukul 9.00. Dia bergegas bangun lalu mencapai tualanya.

Akhirnya penghuni bilik 67 lambat juga bersiap. Cik Ilani dan Cik Pemburu Chenta turun dahulu sementara Cik Elle menunggu Cik Rose bersiap. Kelihatan Pn. Chum (bukan nama sebenar konon nama manja bagi Kalsom) sedang menanti bersama geng Salam. Wajahnya sangat kerisauan. En. Meor (nama sebenar tidak tahu hendak letak nama manja apa) dan rakan2 yang lain sudah bergerak dahulu meninggalkan mereka yang lambat. Lantas, Cik Pemburu Chenta dan Cik Ilani bergegas ke stesen MTR Mongkok bersama2 Pn. Chum. Di saat ingin menscan kad Octopus, baru disedari Cik Pemburu Chenta bahawa dia tidak membawa dompet. Kad Octopus itu diletakkan di dalam dompetnya. Bagaimana ni? Dia kerisauan. Cik Ilani bermurah hati meminjamkan kad Octopusnya kepadanya tetapi ia tidak berhasil. Nampaknya, kad Octopus bukanlah seperti kad kredit ye. Ia berfungsi sama seperti tiket LRT dan komuter. Maksudnya, ia tidak boleh digunakan lebih dari sekali di kaunter yang sama pada waktu yang sama. (Ok. Kalau tidak faham sila angkat tangan. Lepas itu, sila tumbuk meja untuk lepaskan geram. Dah lega? Sila buat pilihan sama ada ingin teruskan membaca atau klik saja butang pangkah di bahagian atas paling kanan). Di saat kekalutan itu, tiba2 dia ternampak kaunter yang tertera anak panah hijau. Maksudnya, dia boleh masuk lalu kaunter itu la! Apa lagi? Jalan... Kemudian, mereka menuruni eskalator menuju ke kawasan menunggu. Train yang diambil adalah menuju ke Yau Ma Tei. Destinasi yang dituju tidak diketahui lagi. Hendak tanya pada Pn. Chum tapi takut kena leter. Baik senyap. Shhh..

Train pun sampai. Mereka melangkah masuk ke dalam train dengan bersopan-santun tanpa bertolak-tarik dengan orang ramai lalu mendapatkan port baik untuk bersandar. Suasana sepi. Yang kedengaran hanyalah bunyi enjin train dan angin yang memasuki ruang train melalui celah2 lubang ventilation di bahagian atas train. MTR ini adalah train yang hanya melalui bawah tanah dan juga laut!!! Jangan tak tau... Hong Kong banyak menggunakan konsep terowong dalam membina infrastrukturnya sejak akhir2 ini. Ia sangat maju kalau dibandingkan dengan Malaysia. Tiba2, Cik Pemburu Chenta berasa kagum dengan kemajuan teknologi mereka.

Ok. Tinggalkan kisah MTR ini. Sudah tiba di Yau Ma Tei. Jalan2 sampai lenguh kaki tanpa diketahui arah yang ingin dituju. Jadual perjalanan hanya diketahui oleh sesetengah rakan yang menyimpan salinan jadual tersebut. Cik Pemburu Cinta dan Cik Ilani tidak menerima salinan jadual tersebut kerana mereka adalah golongan repeater yang mungkin tidak berapa disedari kewujudannya di kalangan rakan2 junior mereka ini. (Sila abaikan kalau tidak faham).

Jalan2 sambil mengambil gambar bangunan...







...sehinggalah tiba di tempat ini...




Hong Kong Planning and Infrastructure Exhibition Gallery


Ia adalah sebuah tempat yang mempamerkan perancangan pembangunan bandar di Hong Kong. Macam2 ada di sini. Dari model yang sangatlah complete sampailah permainan games yang menguji minda.



See? Kalau buat sorang2, lagi2 untuk final projek submission, bukan takat tangan luka berdarah, hati pun mau calar-balar ni menanggung kesakitan tangan nak potong pelbagai material untuk buat model ni.




See what this girl was doing? Playing urban planning game. "Macam best! Rasa nak minta aje softcopy game ni. Huhu.." katanya dengan gembira kepada rakan di sebelah yang tidak mengendahkannya.


Sesi taklimat. Very softspoken person la Encik ni. Tak ingatlah nama dia. Tengok tu. Siap pakai mikrofon bergerak. Macam doraemon pulak ada alat2 canggih di bawa ke mana2 saja.



Tiba masa group photo. Say what? Seeeeeeeeeeeeeeeeex!!! Pn. Chum ajar. Ayooooooook... Tak tau... Dah ter-tak-senonoh.

Sebaik sahaja selesai di Hong Kong Planning and Infrastructure Exhibition Gallery, mereka aka ke destinasi seterusnya iaitu LEO Architect firm. Letih oo berjalan kaki. No wonder la bila balik Malaysia seluar Cik Pemburu Chenta terasa longgar sedikit. Huhu.. Err.. Di mana kita tadi?

Temujanji dengan Ar. Leo adalah pada pukul 2.00 petang. Nampaknya masih awal lagi. Mereka berjalan2 sambil menangkap gambar dan mencari2 makanan halal untuk dimakan. Akhirnya, mereka menemui Circle K dan ada pelbagai jenis roti di situ daripada roti manis, roti berintikan ayam dan juga roti berendangkan ba.alif.ba.ya. Cik Pemburu Chenta baru saja ingin membeli roti rendang tersebut kerana rupanya yang agak menarik tetapi apabila membaca nama roti tersebut pork cheese with custard, dia berasa mual2 bagai nak pengsan. (Ok. Ini I reka sendiri). Lalu, dialihkan pandangannya ke roti tuna yang nampak macam enak dan tidak diragui kehalalannya. Dia membeli 6 keping roti akhirnya sebagai bekalan untuk hari mendatang. Pn. Chum terkejut beruk melihat dia memborong roti2 di situ.


Selepas membeli, proses mencari port untuk mentekedarah roti2 tersebut pula. Disebabkan nampak tidak manis anak dara duduk di kaki lima sebegini, apatah lagi semuanya bertudung dan demi tidak mencemarkan nama baik agama Islam, maka mereka pun beredar mencari port yang lebih sesuai.


Waktu itu hujan halus turun renyai2 membasahi bumi Hong Kong.


Port yang sesuai untuk berteduh. Comel kan gambar ni. I LOIKE!!!

Ok la. Malas nak mengarut panjang2 lagi. Dah pukul berapa ni? Mata dah ngantuk. Mata dah membengkak sepet cam mata anak kucing. Huhu.. Pukul 2.00 lebih mereka ke LEO Architect firm. Kat sinopsis tu dah cerita kan pasal firm ni. Malas nak cerita lagi la.


Salah satu projek firm ni. Cute form kan?

Lepas settle urusan di LEO Architect, mereka bercadang untuk pulang menaiki tram. Ok. Ini first time mereka nak naik tram so, masing2 rasa sangat teruja seperti budak ini...



Dan juga budak ini...



Dan ini rupa tram tersebut..


Hijau


Pink

Tram ni banyak kaler. Apa yang bestnya tentang tram ni? Takde apa pun. Cuma sebab tram takde kat Malaysia. Tu yang mereka rasa teruja nak naik. Serius perkhidmatan pengangkutan di Hong Kong sangat efektif. No wonder la ramai orang suka naik public transport berbanding naik kenderaan sendiri. Lain la orang kaya yang keretanya bernombor plat NO MONEY. Banyak kali pulak la kereta NO MONEY ni berlegar2 di bumi Hong Kong. Itu kira berlagak miskin sebab dah habis duit beli kereta sport atau nak tunjuk kedekut? Haih.. Macam2 la ragam orang kaya ni.


Dalam tram. Very classical one kan? Lihatlah strukturnya yang hanya menggunakan kayu sahaja. Wallaaaaaah!!


Naik tram sampai ke stesen MTR Central dan kemudian terus pulang ke Mongkok. Tiba di bilik pukul 6.15 petang. Masing2 bergegas sebab dah janji dengan Pn. Chum nak berkumpul di bawah hostel pukul 6.30 petang untuk pergi makan kari Cina kat Jordan (bukan negara Jordan tau). Solat bergilir2. Tapi, mereka berempat tetap terlambat. Akhirnya, terpaksa survive sendiri bersama rakan2 Cina untuk mencari tempat makanan halal yang diuar2kan oleh Pn. Chum. Kaki bagai nak putus urat tapak kaki dirasakan. Tapi, ia masih terus melangkah akibat desakan perut yang mula melapar. Akhirnya...


Melantak... Lapar... See? Licin kan? Sedap kari dia.. Tak sama seperti masakan ibunda tetapi sangatlah menyelerakan. Harga? HKD 65 1 mangkuk lauk + 2 pinggan nasi. Mereka terpaksa bergegas keluar kerana menyedari orang ramai menunggu di luar untuk menunggu giliran makan di kedai ini. Lepas makan, mereka pergi window shopping kejap. Oh, bukan kejap. Lama... Cik Pemburu Chenta yang kerisauan kerana tiada duit menjaga pandangan daripada melihat barang2 yang menarik perhatian. Dan dia cuba meneutralkan perasaannya untuk tidak tertarik pada mana2 barang. Berjaya! Dia pulang ke bilik dengan tangan kosong pada hari itu.

Ok.. Itu saja kisah pengembaraan siri kedua Cik Pemburu Chenta dan rakan2 seperjuangannya. Jumpa lagi di Archienot No Hibi pada masa yang tak diketahui lagi. Huhu.. I ngantuk sudah. Mau tidur ke buat model ek? Huuu.. Banyak keje la.. Nite semua..

Monday, March 2, 2009

Satu Hari Saya telah Ditagged Oleh Seorang Perempuan Yang Cantik Rupawan

(Menaip dalam mode mengantuk)

Tajuk tak boleh blah. Biar Aryn kembang. Haha.. Dah lama aku tak kena tag sebenarnya. Dah janji dengan Aryn nak buat tag ini selepas hari Isnin. Jadi, kena buat juga walaupun kesibukkan melanda diri.

5 TABIAT BURUK DI ZAMAN PERSEKOLAHAN

1) Suka tidur dalam kelas.

2) Selalu juga datang lambat ke sekolah walaupun aku Ketua Pelajar. Haha.. Nak buat macam mana. Asyik terlambat siap aje. Bukannya sengaja.

3) Suka lawan peraturan masa kat SAMTTAR macam pakai tudung yang labuhnya tak sampai tahap labuh yang ditetapkan tapi taklah pendek sangat pun, tak kancing lengan baju, suka bawa majalah hiburan ke sekolah.

4) Dah tak ada kot. Aku ini sangat innocent masa sekolah.

5) Sama seperti di atas.

SUBJEK KEGEMARAN ANDA... KENAPA??

1) Sains masa menengah rendah. Sebab boleh buat macam2 eksperimen. Maklumlah.. Bajet saintis masa tu. Huhu..

2) Matematik masa menengah rendah sebab aku terer math.

3) Matematik Moden pun senang juga.

3 SUBJEK YANG ANDA TIDAK SUKA... KENAPA??

1) Bahasa Arab sebab lambat nak faham apa ustaz/ustazah cakap. Wuu.. Kalau dah faham pun belum tentu masuk kepala. Tapi, result exam ok je. Macam tak percaya pula. Huhu..

2) Kimia. Bengong2 je otak nak ingat formula2 kejadah tu. Tapi, masa kat matrikulasi aku dapat A. Terkejut juga la aku.

3) Fizik. Lagi satu subjek yang tak sesuai dengan jiwa kebudak2anku.

APA YANG MENARIK PADA KAMU...?

1) Tahi lalat.

2) Makin gemuk, makin dikatakan comel. Alaa.. I nak kurus la.. Janganlah paksa I jadi gemuk..

3) Senyuman yang comel.

4) Gelak yang comel.

KAMU PALING SUKA...?

1) Makan.

2) Tidur.

3) Masak.

4) Main dengan kucing peliharaan. Tapi, sekarang dah tak ada dah.

5) Usha awek cun. Maaflah. Dah lama ada tabiat ini. Susah nak kikis pula. Hihi.. (ketawa manja).

ANDA TIDAK BOLEH HIDUP TANPA..

1) Kasih sayang family dan rakan2 tercinta.

2) Nyawaku.

SETIAP MALAM SEBELUM TIDUR SIAPA YANG ANDA HUBUNGI..?

1) Allah Taala. (Baca doa tidur dan mengucap).

P/S: List orang yang akan aku tagged

ilani
islami
shaiful safar
fatimah
taqiyuddin
lina chan

Sunday, March 1, 2009

Sinopsis Kisah Pengembaraan Siri Kedua Cik Pemburu Chenta Dan Rakan2 Seperjuangannya

Salam pembaca2 sekalian.. Sori sangat2 kerana belum dapat update kisah pengembaraan siri kedua Cik Pemburu Chenta bersama rakan2 seperjuangannya kerana tuntutan kerja yang sangat banyak belakangan ini. Walau bagaimanapun, sila dapatkan sinopsis kisah mereka di sini. InsyaAllah, selepas hari Isnin nanti kisah penuh mereka akan menemui anda di blog ini. Sekian dulu buat masa ini. Wassalam.