Popular Posts

There was an error in this gadget

Follow by Email

Wednesday, December 30, 2009

Hati Melembut...

Hatiku melembut...
Rasa ingin menyayangi sesiapa sahaja yang mendekatiku...
Muahaha...
Siapalah yang mendoakan supaya hati aku jadi lembut nih?
Entah2 dia kot?
Terima kasih la ye...

Tuesday, December 29, 2009

I'm A Stalker...

I'm a stalker...
Ye...
Jaga2lah anda semua...

Ah, tadi rasa nak taip banyak2...
Tiba2 hilang mood pulak...
Takut bos datang dari belakang sebenarnya...
CCTV kat tepi ni aku tak kisah sangat dah...
.............


Nak sambung buat kerja ar...

Saturday, December 12, 2009

Finally...

Setelah berkurun lama menahan 'nafsu', akhirnya aku telah berjaya bershoppingan hari ini. Muahaha... Aku berjaya menghabiskan separuh daripada duit aku. Aku yang selama ini menahan diri dari bershoppingan akhirnya telah melunaskan kehendakku ini ke jalan yang betul... Hoh, ape aku merepek nih? Abaikan...

Sehari selepas aku mengupdate entri aku yang kononnya mengatakan aku sangat bahagia, aku telah dilanda kestressan yang melampau. Memang melampau. Tiba2, aku rasa semua orang dalam ofisku itu mementingkan diri sendiri. Bagi kerja hari ini, nak siap hari ini juga. Seolah2, aku ini seorang makhluk robot yang tak perlu berfikir panjang bila disuruh menyiapkan tugasan. Hello, aku tau la aku ni GENIUS (kan dah perasan sendiri). Bagi apa2 kerja pun aku boleh buat. But, i need to take break ok. Korang bagi kerja tak henti2 kat aku ni, bila masanya aku nak berehat? Bila masanya aku nak refill energy aku. Lepas ni, kalau aku jadi sewel ke, jadi tak normal ke, aku harap korang tau tu semua sebab korang.

Sekarang baru masuk bulan kelima aku bekerja. Aku tak rasa dalam masa 5 bulan ni aku dah kenal semua lampu yang mereka pernah supply kat klien. Bayangkanlah... BAYANGKANLAH!!! Hari Khamis lepas, aku diminta menyiapkan cut sheet (technical data untuk lampu2 yang kami supply kat klien). Hari tu juga dia nak cut sheet tu. Aku pun terima je la sebab biasanya nak cari cut sheet untuk lampu2 tu senang je. Memang dah ada dalam company server. Tapi, bila aku cari2, tak jumpa! Ah, menyumpah-seranah la aku. Tanya orang yang bagi aku task ni, dia pun tak tau pasal lampu2 ni. Ah, lagi mencarut la aku lepas tu. Nak tanya kat specialist kat ofis tu, dia keluar pulak. Demmmmmmmmmm... Sangat bodoh rasanya masa tu. Apa aku nak buat ni? Dahlah hari tu juga dapat tugasan merender lighting untuk 2 perspektif dan buat animation guna flash. Pukul 1 tengahari bagi, nak pukul 4 petang hari tu jugak... Kepala hotak la wei... Ko ingat aku ni mesin pencetak ke hape? Ko try buat sendiri la wei. Tengok kejap tak kejap ko buat benda tu. Dah aku jadi kelam-kabut hari tu. Tak tau nak buat mana satu dulu. Akhirnya, aku buat render ligthing tu dulu sebab aku ingat boleh settlekan cut sheet tu kemudian. Tapi, sampai pukul 4 pun render lighting tu tak siap2. Bila si pemberi task ni tanya dah siap belum, aku rasa macam nak lempang2 muka dia. Sah2 la tak siap dowh. Bila dia tengok aku bersusah merender, dia tanya pulak, "Kalau buat 3D, u boleh siapkan hari ni jugak tak?" HELLloooooo.... Kepala hotak la... Ko ingat aku ni mesin 3D ke hape? Dah pukul 5 lebih ni beb. Geram sungguh aku ni. Dalam hati dah menyanyi lagu Jeritan Batinku... Finally, dia cakap, "Takpelah. Siapkan la dulu. Hari Isnin nak." Hoh... Demmmmm. Memang nak kena penyepak. Tau tadi aku siapkan cut sheet dulu. Dahlah ofis kosong hari tu. Mana entah semua orang pergi meronggeng hari tu. Bayangkanlah, aku je sorang2 duduk kat design department petang tu. Memang kosong dan sangat teganglah hari tu. Aku rasa nak pi meronggeng jugak je masa tu. Mana aci! Semua kerja pun aku yang kena buat. Dah tu ada benda2 yang aku tak sempat2 nak siapkan. Di saat2 tegang ini pula, adalah pulak seorang makhluk mengeluarkan pertanyaan bodoh, "Azlina, u nak camping kat ofis tak malam ni?" Hoho... Aku gelak tapi, dalam hati aku menyumpah-seranah. "Tak nak la camping. Buat apa camping? Penatlah..." Tapi, dalam hati lain pula bunyinya, "Ko ingat aku ni takde rumah ke? Bukan aku dapat ape2 pun kalau stay kat ofis ni 24 jam. Dapat penat je tau tak?" Hellllooooo.... Dah 3 malam aku tak cukup tido ok. Kerja melambak2... Dari mana aku nak dapat tenaga nih kalau aku tak tido? Cuba bagitau... Haih... Cukup tak suka keadaan macam ni.

Bulan lepas dah kena marah dengan bos sebab stay ofis sebab aku nak siapkan cut sheet yang diorang bagi petang tu. Iyelah. Pukul 6 petang bagi, nak besok. Manalah sempat aku nak study lampu2 tu. Dahlah ada 2 cut sheet lagi aku kena buat. Tu pun tak sempat study lagi. Dengan nak siapkan animation hari tu jugak. Semua pun nak esok. Ingat aku ni mesin ke? Aku taulah aku kadang2 hebat dalam siapkan kerja ni, tapi kalau berterusan macam ni, aku rela kahwin duduk kat rumah jaga anak2 dan suami je. Bukan aku tak kuat. Bukan aku nak mengalah. Tapi, tak boleh ke makhluk2 ni faham bahawasanya kudrat aku ni ada hadnya. Aku pun ada rasa penat, ada rasa nak berehat. Silalah faham wahai makhluk sekalian. Bolehkan?

So, hari ni aku sengaja tak pergi kerja. Aku nak pentingkan diri sendiri pulak. Biarlah diorang siapkan kerja tu. Kalau aku datang pun , nanti aku dapat kerja lain pulak. Tak dapat aku nak settlekan kerja yang ada ni. Hari ni nak siapkan 2 cut sheet dan 1 drawing. Esok render lighting pulak. Wish me good luck la ek.

notakaki: aku jarang stress. jadi, bila dah stress aku memang tak tau nak buat macam mana. jadi, tadi aku cuba pergi shopping. agak berjaya release stress tu. dan ahad malam nanti nak pergi tengok teater Natrah pulak! Yeah...

Tuesday, December 8, 2009

Kenapa Saya Semakin Bulat?

Pada hari Ahad yang lepas, saya keluar berjalan2 bersama seorang kawan sekolah menengah saya. Kami telah mengunjungi KLCC sempena PC Fair yang berlangsung. Setelah itu, kami berdua pun pergi makan. Itu pun kawan saya sahaja yang makan. Saya tidak makan kerana saya sudah makan sebelum keluar rumah. Dipendekkan cerita, tiba2 terpacul soalan berikut daripada mulutnya:
"Kenapa akak makin bulat?" Tanya Anis kepadaku. Aku tersenyum.
"Orang tengah bahagia. Macam ni lah..." Jawabku masih lagi tersenyum.

Iye... Bahagia sangat sekarang. Banyak sebabnya yang membuatkan saya berasa sangat bahagia. Saya dikelilingi orang2 yang mengambil berat tentang saya terutamanya rakan2 di pejabat saya. Mereka memang sangat 'Oh my God... Sangat caring!!!'. Walaupun baru2 ini saya telah dihalau dari rumah sewa, saya masih ada rakan2 yang sudi memberikan saya tempat tinggal. Dengan kemasukkan diriku ke rumah itu, berkuranglah beban mereka untuk membayar sewa rumah. Alhamdulillah, saya ada mereka di sini. Kalau tidak, saya tidak tahulah ke mana saya hendak pergi selepas dihalau dengan tiba2 sahaja. Kenapa saya kena halau? Oh, itu tidak perlu diceritakan di sini kerana saya sendiri tidak tahu sebab sebenar saya dihalau. Apa pun, dugaan ini tidak menjadikan saya patah semangat untuk meneruskan kehidupan ini kerana saya ada ramai rakan yang menyokong saya. Jadi, dugaan ini tidak mencacatkan kebahagiaan yang melimpah-ruah yang sedang membanjiri kehidupanku kini.

Alhamdulillah, kerjaku kini makin stabil. Biarpun saya perlu bekerja sampai lewat malam, saya tidak kisah kerana saya sukakan kerja saya. Saya gembira melakukan kerja saya. Saya berasa bahagia kerana mendapat majikan yang sanggup mengajar saya sesuatu yang saya tidak tahu. Saya yang selama ini tidak tahu apa2 tentang lighting akhirnya telah mengetahui serba-sedikit tentangnya. Walaupun saya bukan bekerja dalam bidang senibina, sekurang2nya saya telah menyumbang sedikit khidmat saya pada lighting consultant ini untuk menjadi lebih maju. Segala kemahiran yang saya ada telah saya sumbangkan sehabis baik. Alhamdulillah, setiap kali saya melakukan tugasan dengan baik, majikan saya tidak kisah untuk menyumbang sedikit pujian seperti: "Pandai Azlina..." atau "Tak sia2 kamu belajar kat UPM..." Sesungguhnya, saya berasa bahagia kerana diriku dihargai. Selain pujian, majikanku juga tidak lokek untuk membelanjakan duitnya demi membelanjaku makan. Sekarang anda tahu kenapa saya semakin bulat... Dan apa pula pendapat anda? Logikkah kalau saya menjadi semakin bulat? Fikir2kan. Sekian... =.P

notakaki: Jangan lupa menyebut Alhamdulillah setiap kali anda dikurniakan nikmat. Jangan lupa memulakan sesuatu dengan Bismillah kerana hanya dengan izin-Nya barulah kita boleh melakukan sesuatu pekerjaan itu.