Popular Posts

There was an error in this gadget

Follow by Email

Tuesday, January 20, 2009

Rasa miskin

Begini rupanya rasa bila kekurangan duit...
Segala benda yang nak dibeli perlu difikirkan dulu baik2...
Adakah ia keperluan atau kemahuan semata2...

Nak makan pun kena pilih tempat yang dah biasa pergi...
Sebab dah tau harga...
Boleh budget duit...
Kalau boleh guna meal plan lagi bagus...
Jimat duit...
(meal plan disediakan untuk pelajar tahun 1 di UPM di mana kosnya dimasukkan dalam yuran kemasukkan sekali. tapi, lepas 4 tahun kat UPM, aku punya meal plan dah habis guna. meal plan sekarang aku beli daripada kawan aku yang dah grad. dia tak habis guna lagi.)

Kalau makan kat tempat yang yang tak biasa pergi...
Sure balik nanti aku akan menyesal tak sudah...
Mulalah buat dosa kecik dengan memaki hamun dalam hati...
Kalau terlebih geram mungkin akan terhambur juga dari mulut yang tak selalu laser ni...
Sama ada disebabkan makanan tak best atau harga terlebih sikit daripada budget yang biasa digunakan...

Nak beli buku cerita pun dah teragak2 sekarang...
Kalau buku architecture lagi lah langsung tak berpeluang nak beli...
Minggu lepas pi mid valley...
Singgah sekejap kat MPH...
Banyak pulak buku2 best waktu aku takde duit nih...
Lagi2 kat bahagian mental development...
(aku memang sedang mencari2 buku yang boleh menajamkan minda)

Aku keluarkan dompet dari poket...
Tengok2 ada RM200...
Banyaknya...
Tapi, itu untuk benda lain sayang...
Itu untuk BUKU PASPORT sebenarnya...
Dan itu pun ila bagi pinjam yang mana jumlah asalnya sebanyak RM300...
(aku bukan jenis orang yang suka pinjam duit, tapi dalam keadaan terdesak ini, bila dia offer nak bagi pinjam, aku tak mampu untuk menolaknya. tq ila. tapi, ila tau duit tu makin berkurang sebab dia pun mengalami masalah kewangan lalu menggunakan RM300 itu untuk benda lain seperti membeli tiket bas dan lain2 lagi.)

Jadi, aku meninggalkan MPH dengan penuh kekecewaan...

Ya...
Aku kena buat pasport...
RM300 jumlahnya...
Kalau tak aku takkan dapat menyertai final year trip ke HONG KONG Februari nanti...
Dan lebihan RM700 untuk ke sana juga belum aku bayar lagi...
Bayaran untuk penginapan di sana...
Kedengarannya minggu ni minggu terakhir bayar...
Tapi, si ceti tidak mendesak lagi...
Jadi, aku masih aman...
Cumanya, kalau si ceti dah mula mendesak, mungkin aku akan terfikir2 untuk burnkan saja RM700 yang sudah dibayar untuk tiket kapal terbang itu...

Aku tak teruskan loan PTPTN lagi...
Sebab aku yang tak nak berhutang banyak2...
Abah kata takpe la tak ambik...
Abah boleh settlekan yuran belajar...
Sebab masa tu abah tengah banyak rezeki...
Tapi...
Tau la kan...
Ujian daripada Allah tu datang bila2 masa je...
Harga minyak sawit dah turun...
Harga barang pulak makin naik sampai tak hengat dunia...
Sekarang abah tengah cari ikhtiar nak dapatkan RM700 tu...
Aku?
Aku pun tak tau nak buat ape...
Memang dah lama berangan nak buat bisnes tapi, aku memang takde pengalaman la dalam bab bisnes ni...
Setakat jual kerepek mak sebelum ni ada la...
Tu pun berapa sangat la untungnya...
Tak lepas nak makan kat HONG KONG selama 6 hari...
Ada cadangan ke sebelum 18hb Februari menjelma?
At least kalau dah terbayar lebihan RM700 tu, boleh la aku guna duit tu untuk beli cenderahati untuk famili...
(FAMILI SAHAJA. AKU MEMANG SERIK NAK BAGI KAWAN2 HADIAH. SEBAB MEMORI LAMA. BUAT PERHABIH DUIT JE. AH, MALAS NAK CITER KAT SINI!)
Tak pun, aku boleh bayar balik duit tu kat abah...
Boleh la dia guna untuk bayar yuran adik aku...
Yuran aku tu, kalau aku ada duit sendiri nanti, bolehlah aku bayar sendiri...

Memang cukup miskin sekarang...
Sebab semalam dah perhabihkan RM100 untuk print benda ini...





PROJECT 2: APPENDAGE (FRSB STUDENT CENTER)

Sekarang dalam dompet ada lebih kurang RM20...
Khamis dan Jumaat ni nak pi tengok site kat Melaka...
Kena bayar duit penginapan RM21...
Kena korek duit tabung gak la jawabnya nanti...
(aku menabung tau. jangan buat2 tak caye. perlu percaye.)

Tak nak keluarkan duit dari ATM lagi sebab nanti jiwaku pilu bila melihat jumlah duit di bank semakin berkurangan...

Ok la...
Chow dulu...

9 00 komen:

aryn hazis said...

enot..eh inot..hahaha..ko upm ek..asal aku xtau..ku pk kn mu ini utm..hoho..
sonoknya nk g hong kong..aku ni sbh srwk pon xlps lg..
uit, follow blog aku..aku br taruk..sian aku..xde org lg..hahahahha..sekian time kasih

archienot said...

sudah ku jwb sgla2nya di chat box mu...
weh kwn2..
meh follow blog aryn ramai2 weh...
blog dia cute, comei, lawa, kacak, hensem, molek sgt la...
anda pasti rasa hepi bila melihatnya..

aryn hazis said...

hahaha..bagus2 tlg promote blog aku..wei, ko under fak apa ek?? kt dwn beso ada yg jual2 tu..jom kt abiskn duet meh..hahaha
to inot, hg xle la..hg kna wt passport kn :P

p/s: sape je dk sambest yg ada blog ek..aku sj nk follow blog kengkawan..

archienot said...

mmg la aku tgh kering skrg tp ko leh belanja aku kan???
huhu...
aku kat fakulti rekabentuk dan senibina la aryn..
dkt dgn masjid UPM ni..

aku tau is teng dgn faiz kamal je..
bdk2 lain ade gak tp junior la..
tp aku xkenal plk..
bla msk blog faiz kamal baru aku jmpa blog2 mrk...
ni add faiz kamal..

http://www.mfkcapture.blogspot.com

ila ni said...

sedeyh gak nih
duit x tau nk cekau mana
jgn aa burnkan 700 tu, juma a gi jum aa gi
balik hk gite keje 7-e hahaahha!

shaifulsafar said...

Allah menguji kita setakat mana yang kita mampu menanggung dan menghadapinya.... jangan rasa kita ni miskin, sebab kita masih bertuah kerana masih dapat belajar di universiti, masih dapat makan yang sedap2 (even tgh takde duit), dapat jugak nak gi Hong KOng... kan?..

Kadang2 ade hikmah kita ni didatangkan dari keluarga yang tak kaya.

Anyway, nice blog. teruskan memblog dan ramaikan lagi pengunjung blog ni dengan cerita2 yang menarik dan bahan2 ilmiah.

ikhlas dari,
http://shaifulsafar.blogspot.com

archienot said...

to ila:
keje 7-e nk slurpee free je...
huhu..
Alhamdulillah..
abah dah dptkan duit tu..
tq abah...
nnti ina keje ina ganti balik...

to abang epul:
tq for ur advices n supports...
pas slsai tulis entri ni pun aku rsa cam xbest je tajuk entri ni...
tp mls dah nak edit...
biar je la..
aku tau kita tak miskin cuma xkaya je..
aku blh terima semua ni...

anyway, selalu lah jenguk blog ni ye... =.)

kenzo_ein said...

wah3. nk g hongkong...
bestnyer. leh r mntk ole2. hehe...

sticker said...

balagui098
jianada66
niriniya
kamainong
kenuodiya